CHOKLAD
Choklad kommer från kakaobönan som framställs av kakaoträdet Theobroma Cacaos frukt. Det är huvudsakligen tre olika sorters kakaobönor man idag använder vid tillverkningen av choklad:
Forastero - den mest konsumerade bönan. Den står för uppåt 90 procent av produktionen då det är den mest härdiga bönsorten. De flesta Forasterosorterna har en slutprodukt som ger en bitter och mörk choklad. Därför används de oftast vid blandningar. Sorten arriba skiljer sig dock genom att inte vara bitter i smaken. Dess smakegenskaper och arom anses likvärldig med världens bästa bönor.
Chriollo - står för en mycket liten del av marknaden. Generellt är den ansedd som den finaste sorten. Den är känslig för sjukdomar och ger därför en mycket liten avkastning. Bönan används nästan uteslutande tillsammans med andra sorter.
Trinitario - är en hypbrid mellan Forastero och Chriollo. Den har ärvt härdigheten från Forasteron och smaken från Chriollon. Den utgör cirka 4 procent av världens kakaoproduktion. Som namnet antyder kommer den från Trinidad.
Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianer som använde bönan som valuta. Till Europa kom chokladen i början av 1500-talet av Columbus (tycker att chokladhistorien har liknande historia som chilin som även den ju användes som betalningsmedel och kom till Europa med Columbus).
Sorry kunde inte hjälpa att den här låten poppade upp i hjärnan
Ordet choklad har funnits i svenskan sedan 1688 (fantastiskt att man kan ha så exakta årtalsdateringar!) och kommer från det spanska ordet chocolate med samma betydelse. Ett möjligt ursprung till ordet är från uraztekiska nahuatls xocolatl bildat från xococ eller xocolli som betyder bitter och atl som betyder vatten. Det skulle ju betyda bittert vatten!?
Först användes chokladen bara i form av chokladdryck. 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna och 1847 tillverkades den första chokladkakan. Stort TACK du som fann att framställa kakaopulvret!!!
1872 började fabriksframställningen av chokladkakor och praliner i Sverige. Och på tal om chokladfabriker... Vem skulle inte vilja finna en biljett och stiga in i Willy Wonkas magiska chokladvärld?
Länge har det hävdats att mörk choklad är bra ur ett hälsoperspektiv. Forskning har nu visat att en liten bit (50 gram) av den mörka chokladen varje dag faktiskt sänker blodsockret och kolesterolvärlden. Choklad innehåller samma typ av antioxidanter som finns i rött vin. Dessa antioxidanter kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Det finns ett samband mellan att äta choklad och att vara lycklig. Choklad frigör nämligen anandamid som är kroppens egen cannabinoid. I choklad finns också serotonin - en signalsubstans i hjärnan - som har samma goda inverkan på humöret som solljus.
Tidigare trodde man att lyckokänslan berodde på att choklad innehåller fenyletylalamin (ett kemiskt ämne med lätt centralstimulerande effekt som också finns i hjärnan). Dock är det så att fenyletylalaminet snabbt bryts ned, så för att fentyletylalamin (hemskt ord att stava...) ska ge någon som helst effekt måste man äta cirka 15 kg choklad...
Så chokladdiet nästa...
Tyckte ju igår att jag hade för lite böcker om choklad...
... men nu har jag två till
2 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: NU...
Nästa inlägg: i en minivärld
Äh, återkom när du hittat nåt om hur bra det är med LAKRITS! :D
Medicinsk verkan:
Slemlösande, inflammationshämmande, hostdämpande, milt laxerande, milt lugnande, urindrivande, ökar salivproduktionen, läkande effekt vid magsår, illamåendeshämmande och naturligt blodtryckshöjande.
Lakrits sägs också öka förbränningen, minska aptiten och fungera som afrodisiakum.
Biverkningar
• Har man saltrubbningar i blodet, det vill säga för låg kaliumhalt, kan det vara hälsovådligt att äta för mycket lakrits. I extrema fall har det lett till tillfällig förlamning.
• Lakrits har en vätskebindande effekt, vilket kan leda till en rejäl tillfällig viktuppgång på grund av att kroppen samlar på sig vatten. I ett extremfall gick en kvinna upp tio kilo efter att ha satt i sig en hel ask lakrits.
• Enligt livsmedelsverket rekommenderas max 50 gram lakrits om dagen för personer med högt blodtryck, då för stora mängder lakrits ökar blodtrycket.
Nöjd? ;-)
Hela artikeln har du fått på twitter, vilken du med all säkerhet redan hunnit läsa ;-)