Jaha, så var det påskafton!

Mycket mat och påskhare!

Undra vad påskharen har lagt i ägget i år då?  :-P  Bara jag slipper springa runt och leta. Det var ju kul när man var liten... Nej letandet det överlåts åt alla små!

Kanske inte alls ligger sådana sötsaker i mitt ägg i år!? Kanske är något annat fint i stället. Kanske inte får något ägg alls!? Kanske en massa fint inslagna paket istället...
Nyfiken? Jag? Nej inte ett dugg...
Tålamod...

Seden med påskhare kommer ursprungligen från Tyskland och är känd från 1600-talets senare del. Efter 1850 lanserades den på bred front av godis- och leksaksindustrierna som en påsksymbol riktad till barn. Samtidigt började man tillverka påskkort med motiv av påskhare. I Sverige omtalas påskharen först omkring slutet av 1800-talet/1900-talets början.

Varför just en hare? Man tror att det har med harens (kaninens) legendariska fortplantningsförmåga att göra.
"Vad har du i lådan?" "Kaniner!" "Och vad gör dom?" "Kaniner!"...  ;-)
Haren är alltså en symbol för överflöd och fruktsamhet, och har därför kommit att förknippas med påsken och andra vårliga fruktsamhetsritualer där man firar livets återkomst efter vintern. Det är också därför påskharen förknippas med ägg, som är en liknande symbol för återfödelse och fruktsamhet. Tack, där kom ju även förklaringen till kycklingen! Bland många små barn har konsekvensen av en påskhare som delar ut påskägg lett till att de små barnen tror att haren lägger ägg. Trodde jag någonsin det???

Påsk förknippas med gult - gula kycklingar. Men jag väljer att önska glad påsk med blåställ... Haré bra...

Oooops, höll ju på att glömma...

"You can't turn back clock but you can wind it up again" (Bonnie Prudden)

Vi kan ju visst vrida tillbaka klockan. En gång varje år gör vi det och vinner en timme. Men det är på hösten det. Nu är det vår (ska vara i alla fall även om vädret säger annorlunda) och vi tappar en timme. Spelar ingen roll - jag gillar våren mycket bättre än hösten ändå. För vi ser fram mot sommaren och vrider därmed fram klockan en timme i natt.

GLAD PÅSK!