Vad nu då. Vadan detta snack om eld?
Valborg är det ju idag! Vi ska sjunga in våren på min skola, det blir "Längtan till landet" (vintern rasat ut), "Nu grönskar det" och lite annat smått och gott. Ett himla ståhej att bära ut all musikutrustning (instrument och högtalaranläggning) och sen baxa in allt igen för 30 minuters vårsång. Och eleverna sjunger...sådär mycket, om alls...  

Vem var då Valborg?
Hon var ett tyskt helgon - Sancta Walburgh, som hon hette i svenska medeltidstexter. Valborg föddes 710 och dog 779. Hon var en anglosaxisk furstedotter som blev abbedissa i det kloster hennes bröder grundade i Heidenheim, Tyskland.

Valborgsmäss har firats sedan medeltiden för att hedra Valborg. Ordet mässa användes i äldre tider också som benämning på kyrklig fest.

Valborgselden är till viss del en tradition som vi lånat från Tyskland. Valborgsmässonatten ansågs som tiden för häxsabbaten för att hålla häxorna borta. Tyskarna tog med sig sederna till städerna i östra Sverige där eldningen faktiskt sammanföll med betessläppningen av boskap och därmed den svenska eldningstraditionen som gjordes på våren för att skrämma bort rovdjur.
Eldningen kan också kopplas till majfesterna på 1300-talet. I de danska landskapen var det drängar och pigor som drog från gård till gård för att uppvakta bönderna och få ett bidrag. Drängarna blev förbjudna att använda kyrkklockorna för att kalla till samling och istället tände man eldar.

Ja det förklarar ju det här med eldar i alla fall. Sen att värme och ljus symboliserar våren och används för att hälsa våren och solen välkommen. Ja våren och solen är mer än välkomna! Men varför detta vråldrickande på Valborg hos unga? Hos universiteten och studenterna har det ju blivit tradition med diverse olika studentfester pga? Nä har inget svar... Kanske man firar Kungen? GRATTIS KUNGEN förresten. Nä det är det inte. Man firar att våren är här med sång och sen skrål... Den köper jag. Valborgsittningarna minns jag...Haha...med glädje. Men det är väl som med allt annat - det kryper längre ner i åldrarna. Som det här med champagnefrukost när man tar studenten - var ju kul när några av mina nior försökte sig på det för några år sedan...Not! 
Valborg är ju jämte själva skolavslutningen värsta fyllekvällen hos våra tonåringar. Det verkar dessutom alltid hända en massa annat ont i anslutning. Heder åt alla nattvandrare en sådan här kväll.

Lite IQ valborgstips till tonårsföräldrar:
http://www.iq.se/content/press/pressmeddelanden.aspx?id=860579

Man kan ju alltid önska en blöt kväll - och då menar jag blöt från himlen. Och då är jag verkligen ingen gillare av regn. Men regnet leder ofta till att det blir mindre blött bland våra ungdomar och därmed också mindre följdidioti. Och så kan ju elden också få "Set Fire To The Rain".