...sen 1984/1985?

Det var tiden med:
Band Aid


(Skrevs av (numera) Sir Bob Geldof och Midge Ure)

Och självklart också USA's bidrag till Afrika

(Skrevs av Michael Jackson och Lionel Richie)

Två låtar som såldes i ett antal miljoner exemplar. Insamlingen bestod också i två stora konserter den 13 juli 1985. De två konserterna som hölls samtidigt, en på Wembley Stadium i London och en på JFK Stadium i London, sågs av ca 160.000 personer. Dessutom så sändes de live över satellit och sågs då av uppemot 400 miljoner tittare i 60 länder.  Därutöver hölls det konserter på några mindre scener runt om i världen. Artisterna och grupperna, som ställde upp gratis, var många av den tidens mest populära och mest tongivande artister och grupper. Konserterna beräknas ha samlat in ca 1,5 miljarder kronor i donationer från allmänheten. Inte konstigt att man kallar det "The day music changed the world".

Och se den finns som DVD...

Och Sveriges hårdrockselit gav sitt bidrag för att hjälpa. Europes Joey Tempest skrev "Give a helping hand":

 

Så vad har hänt sen 1984/1985?
Svar: tja, om man låter bli att titta på artisterna och bara ser på de svältande barnen i "Do they know it's christmas" hade det kunnat vara idag...

Ja, det hålls ju stödgalor för allt numera. Ibland känns det som att det blir för mycket. En kan ju inte hjälpa alla. Men att ge en hjälpande hand till behövande kan man alltid göra på något sätt. Bara en liten insats i någon form - för tillsammans blir vi starka.

"No act of kindness, no matter how small, is ever wasted." (Aesop)

"Alone we can do so little; together we can do so much." (Helen Keller)

Vet att det är lite makabert, att i dessa dagar när de flesta av oss har ätit och ätit och ätit, att ha det här inlägget. Men det kanske är lättare att tänka på de som knappt har någonting efter den goda julen?

 

Little child - dry your crying eyes
How can I explain - the fear you feel inside
'Cause you were born - into this evil world
What have we become - just look what we have done
All that we destroyed - you must build again
When the children cry - let them know we tried
'Cause when the the children sing - then the new world begins
(White Lion)