...you cannot win...
Finns det någon vinnare i något krig egentligen?
Och hur många krig startas inte på grund av olika trosuppfattning... Krig som man försvarar med religiösa grunder. Så mycket för förstående och tolerant gud... Jag vet att jag har nämnt det där mängder av gånger, så vi ska varken bli långrandiga eller tvärrandiga om ämnet...
Men jag kände att jag ändå måste nämna det idag då det är internationella religionsfrihetsdagen... Ja, religionsfriheten känns ju väldigt internationell...
I Europa skyddas religionsfriheten - jojo, det heter så... - enligt Europakonventionen genom artikel 9 som behandlar tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet:
- Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet; denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och frihet att ensam eller i gemenskap med andra, offentligt eller enskilt, utöva sin religion eller tro genom gudstjänst, undervisning, sedvänjor och ritualer.
- Friheten att utöva sin religion eller tro får endast underkastas sådana inskränkningar som är föreskrivna i lag och som i ett demokratiskt samhälle är nödvändiga med hänsyn till den allmänna säkerheten eller till skydd för allmän ordning, hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.
Min undran är vad gör de för att se till att det efterlevs? För ärligt talat så känns det mest som om det är fina ord på papper...
Kunskap är makt sägs det ju...
...men här verkar makten ha dålig kunskap...
Ett bra sätt att få kunskap är att läsa böcker. I Sverige har vi det så pass bra att vi har ställen där man gratis kan låna böcker. Visst är det fantastiskt med bibliotek? Minns när jag var liten och kom hem från ett besök på biblioteket - ryggan vägde ton, fullproppad med läsning som den var. Tyvärr så är det som så att många bibliotek på mindre orter försvinner - finns inga pengar - liksom att många skolor faktiskt saknar fungerande skolbibliotek. Jag tycker det är mycket tråkigt för böcker är så mycket...  Bland annat är de en suverän källa för kunskapsinhämtning. Många barn tror idag att det bara är internet som fungerar som källa, och då främst wikipedia... Tur då att det har skrivits in i många ämnes betygskriterier om att hantera källor och källkritik. Toppen!
Men skolbiblioteken är viktiga!

Internationella skolbiblioteksdagen är instiftad av International association of school librarianship. Och så var vi där igen... När man googlar runt lite så stämmer inte datum med min temakalender. Någon - gör om gör rätt. Skulle temakalendern ha fel? No way... Hur eller hur så är det lite olika bud... Men det som känns mest troligt är att skolbibblandagen firas fjärde måndagen i oktober - alltså imorgon. Bra så - för hur många skolbibliotek är öppna idag, en söndag? Men vänta nu... inte många barn som är i skolan vecka 44!!! Inte konstigt skolbiblioteken hamnar i skymundan när vi inte kan uppmärksamma dem på deras dag...

Söndag ja, något man kan göra på en söndag är att hälsa på, ringa till, skriva ett mail/SMS:a till sin svärmor. Kan man ju göra varje dag och varje söndag, men just idag är det alla svärmödrars dag... Känns ju egentligen lite scary, för oftast så framställs ju inte svärmor som en trevlig och sympatisk person. Domderande och ragataaktig är vad hon oftast karakteriseras som. Men i min verklighet - bland dem jag känner - så är svärmor en högt älskad person. Så ge svärmor lite extra kärlek idag :-)

Hur många barn har inte fått en...

...teddybjörn av sin mormor/farmor - som då kan vara någons svärmor?
Den Internationella nalledagen (Teddy Bear Day) firas på Theodore Roosevelts födelsedag den 27 oktober varje år. Teddybjörnen sägs ha fått sitt namn från Theodore Roosevelt som i samband med en jakt blev erbjuden att döda en infångad björnunge, men vägrade.
Historien bakom sägs vara att President Theodore "Teddy" Roosevelt 1902 åkte till Mississippi för att avgöra en gränsdispyt mellan Mississippi och Louisiana. När han var där så åkte han också på en jakttur där de andra medlemmarna i jaktlaget hittade en övergiven björnunge som de band vid ett träd så Presidenten skulle kunna skjuta den. Men som jag skrev tidigare - Presidenten vägrade. Nästa dag ritade tecknaren Cliffors Berryman en teckning för The Washington Post föreställande Presidenten som vägrade skada den hjälplösa björnen.

En butiksägare i New York, Morris Michtom, fick en idé av teckningen och bad sin fru, Rose, att tillverka två stoppade plyschbjörnar för att hedra Presidentens agerande. Paret Michtoms döpte nallarna till "Teddy's Bear" och placerade nallarna i skyltfönstret i deras butik. Samtidigt som Michtom's tillverkade sin "Teddy's Bear", 1902, producerade ett företag, Steiff, från Tyskland också en tygbjörn. Den tyska björnen kom att väcka stort intresse i USA. Steiff kallade sin björn för "Bar55PB". 1906 använders för första gången begreppet "Teddy Bear" av tidningen "Playthings Magazine". "Teddy Bear" blev snart den accepterade benämningen och även Steiff kom att använda detta ord för att beskriva sina björnar.

Här gillar vi alla typer av mjukisar...

...oftast så är de bosatta här...

Ha en skön kramgo söndag :-)