Ja, man undrar faktiskt - Sverige har blivit besatt av något otrevligt. För det fanns en tid före dagens infekterade debattklimat:

"När Folkpartiet inför valet 2002 lanserade, med hjälp av Mauricio Rojas, en tydlig linje i integrationspolitiken med krav på språktest för svenskt medborgarskap bland annat, med arbetsplikt, jobbgaranti, försörjningsansvar och samtidigt en tydlig empatisk linje (handikappreform) och en hållning som mer brydde sig om offret än förövaren (splittra mobbargäng, mobbare stängs av från skolan) förbättrade det sitt valresultat från 1998 med 8,7 procentenheter, till 13,3 procent, och... blev största parti och fick 48 mandat. Cirka fem procentenheter av rösterna kom från moderater som bland annat fått höra xenofoba valstugearbetare från M att uttala sig nedlåtande om "svartskallar".
Efter valet 2006 mobbades Rojas ut, folkpartiet förmådde inte ens försvara honom mot Maud Olofssons antipatier, Rojas lämnade landet för en tjänst som rektor på ett spanskt universitet, och så småningom segrade Ullehag-linjen med rena falsarier, skönmålningar och potemkinkulisser.
Och gör man som man gör, så går det som det går...."
(Thomas Gür)

Cornucopia ger oss en beskrivning av 2009: När M tog fram en migrations- och integrationspolitik.

Idag har vi istället ett läge där det är mer eller mindre omöjligt att föra fram en åsikt som ligger mittemellan gränslös och extrem invandringspolitik där alla får komma hit vare sig de behöver det eller ej, och den andra tokrestrektiva från SD med krav på 90% minskad invandring av Sveriges totala invandring. Staffan Danielsson har en mycket vettig linje som jag stödjer och han manar till sans och öppen nyanserad debatt till hur vi ska kunna fortsätta ha en generös migrationspolitik där så många som möjligt kan få fortsätta att komma hit men utan att vi bränner alla våra skepp på vägen med risk för bakslag i framtiden. Bakslag i form av att vi inte kommer klara mottagningen och integrationen - detta kommer ge Sverige en ökad risk för utanförområden och no go zoner med ökad brottslighet. Man kan aldrig veta vad som kommer att hända i framtiden - man kan bara kolla på siffror som finns och analysera dessa och sen dra slutsatser. Hos mig ger det en liknelse med att gå på överlevnadskurs med hundra personer men ha utrustning och proviant för fem... Och när vi sitter där så kommer det ytterligare hundra personer som behöver utrustning och proviant. Är det bokstavstolkare av Bibeln och tror att Sverige är Jesus som mättade fem tusen med fem bröd och två fiskar... Ja, det är att stoppa huvudet i sanden att inte ta i volymfrågan samtidigt som bästa möjliga integration ska ske i migrationspolitiken. Naiviteten visas tydligt hos M-knattarna som menar att tidningar ska tycka rätt... ja, ni ser ju twittertråden. Först tal om total öppenhet och därefter föreslå Ivar Arpi som opinionsbildare borde undanhålla allmänheten information som riskerade att opinionsbilda i en för MUF oönskad riktning. Ja dessa politiker... ”Politiker använder statistik som en berusad använder en lyktstolpe, som stöd snarare än som belysning.” (Assar Lindbeck)

Ja, jag ska inte säga att alla ska ha lätt för det här med siffror. Men det finns de som har det och kan presentera dessa begripligt för merparten av svenska folket: Demography for Dummies Tino briljerar med sifferstatistiken! Sverige har alltså...

...och säger en matematiker att någon är briljant med siffror så bör ni tro på henne... Ni bör i alla fall tro på riktiga forskare när de säger något!

Någon som är briljant med ord är den kloka Annelie: "Kära medmänniskor! Jag vet att ni innerst inne bär på samma önskan som jag. Att människor ska få leva i fred och tillsammans med sina nära. Att ingen ska behöva vara rädd eller ens behöva försvara vem man är eller vad man tror på. Att sådana oväsentliga saker som hudfärg eller namn naturligtvis aldrig ska behöva vara ett hinder för att man ska kunna förverkliga sina drömmar och livsmål. att man aldrig ska behöva vara rädd för att yttra sin åsikt. Jag tror att ni alla delar denna önskan att detta är en självklar rättighet för alla människor. Men... och just men.... vad gör just DU för att bjuda in din medmänniska i ditt liv? På vilket sätt bidrar DU till att visa hur vi lever i detta land, vad vi tror på och vad vi tycker är viktigt? Är DU beredd att offra dina din myskväll med tacos, luciafirandet med dagis och mosters 50-årskalas för att ägna din tid åt en 45-årig kvinna från Somalia som varken kan läsa eller skriva? Småpengarna du skänker till den romska tiggaren utanför ICA, är du beredd att byta dem till ditt engagemang för att tvinga Rumänien och resten av Europa att ta sitt ansvar för ett nationslöst folk? Eller känner du dig trygg i din lugna vrå att just du gör det rätta eftersom du har de rätta åsikterna där minsann alla är lika mycket värda så länge du slipper bry dig? Visst är väl Skavlan underbart en fredagskväll och le i mjugg åt din morbror som överförfriskad sjöng Calle Schevens vals för 10 år sen. Hemskt förresten det där med att några hundra dog häromdagen men ja, ja... vad ska man göra? Har ni förresten hört att Aftonbladet rapporterar om att vi har ett nytt fascistiskt parti riksdagen? Usch!"   för det inlägget Annelie

Beröringsskräcken med SD är rent ut sagt löjlig, för att inte tala om kontraproduktiv. Beskriv alla som inte tänker som du som onda och hänvisa till magkänsla när någon frågar efter dina argument. Det är liksom att blåser vi ännu lite till och ännu högre i vuvuzelorna och kletar på ytterligare några fler etiketter så ska ni nog se att SD går hokus pokus borta... Yupp! det är därför de ökar i varje opinionsmätning... just saying... Korkhuvuden!

Nej, det är inte lätt att få till någon form av progressiv debatt om en enkel tweet från resulterar i bland det mest märkliga:



(Själva inlägget) Jag hisnar över Sveriges slapphet. Jag anser att man ska fråntas sitt svenska medborgarskap - man har förbrukat sin rätt till det genom att delta i IS-terrorn. För jag avskyr verkligen hela den där falangen av terrormördarna i IS. Och ja, jag tycker det - de får dra rasistfascistkortet mot mig då... För tydligen är det inte ok att vara emot terror... för Arpi fick kontring. @Konsensuseliten uttrycker det på pricken hur det svenska debattklimatet är när Arpi fick svar:

Man är alltså ett SD-troll om man vill diskutera svenska medborgares anslutning till mördarsekten IS. Jag finner inte ord (och det vet ni är högst ovanligt) över hur iskruvat idiotiskt det är att anklaga alla som tar avstånd från iS och religiös terrorism för att vara rasister och SD-anhängare. Just det - korkhuvuden!

Jag har inget för SDs syn på svenskhet och invandring, eller för den delen deras socialkonservativa idéer. Jag anser att kulturer alltid ska mötas och kunna påverka varandra. Men de är inte ute och cyklar när de talar om att i grupper som inte känner samhörighet där uppstår det lätt konflikter. Sverige måste helt enkelt bli bättre på sin integration - och för det krävs det att vi faktiskt anpassar antalet vi tar emot för vad vi klarar av.

Sara Skyttedal alltid en massa klokt att säga:

För att folk vänder sig till SD är ett symptom över hur intolerant och enkelspårigt Sverige har blivit. Ansvariga för den här situationen anser jag vara Denna tokvänster... Ja, Jösses! 13.000 tecken identitetpolitiskt snömos i pajkastning på varandra med bara en vinnare - rasismen... Kontraproduktiva korkhuvuden!

Identitetspolitiska inriktningen säger oss i att den som inte följer majoritetsbefolkningens mönster har att vänta sig att bli diskriminerad. Enligt denna politiska inriktning ligger det helt enkelt inte inom mänsklig förmåga att opartiskt och sakligt kunna bedöma en person som inte tillhör den egna gruppen. Enbart kvinnor kan rättvist bedöma kvinnor. Enbart muslimer kan fatta rättvisa beslut om muslimer. Enbart transpersoner kan förhålla sig sakligt och opartiskt till transpersoner, etc etc...

Detta grupperande och kollektiviserande. Som jag har sagt innan - låt mig då tillhöra kollektivet individen... Men som enskild individ mötas och växa i samklang med andra. För trots att vi alla är en unik individ... You're not alone...