...day...
...hos oss annandag jul. Men i Storbritannien, Australien, Ghana, Nya Zeeland, Hongkong, Kanada, Nigeria, Guyana, Trinidad och Tobago, Jamaica, USA m.fl. så kallas dagen för Boxing Day. I de flesta av de här länderna är dagen, liksom i Sverige, en allmän helgdag.
I Storbritannien var Boxing Day i högre ståndsfamiljer traditionellt en dag då tjänstefolket gavs ledigt. På grund av detta brukade familjen äta en kall buffé som gjorts i ordning av tjänstefolket i förväg. I många familjer följer man än i dag denna tradition och äter en enklare buffélunch. I traditionen på Boxing Day har det länge ingått att ge pengar eller andra gåvor till personer i serviceyrken eller till fattiga personer. Den europeiska traditionen anses gå tillbaka till medeltiden, men det exakta ursprunget är okänt. Några menar att den kommer från sen romartid/tidig kristen tid. Man ställde ut metallådor (’boxes’) utanför kyrkorna på den helige Staffans dag för att samla in gåvor. Man tror att namnet Boxing Day härstammar från detta. I Storbritannien blev det en tradition i det victorianska 1800-talet att hantverkare och tjänstefolket kunde hämta sina "Christmas boxes" dagen efter juldagen som ett tack för pålitligt arbete under det gångna året.
En annan förklaring till namnet kommer från en engelsk sed bland de rika godsägarna. För att säkerställa att tjänstefolket skötte familjens julfirande väl gavs de ledigt på annandagen för att kunna besöka sina familjer. Arbetsgivarna gav tjänarna lådor med presenter och ibland mat att ta med sig. Dessutom brukade kyrkorna öppna sina offerkistor där människor under året lagt penninggåvor, och fördela innehållet bland de fattiga.

Lilla världen är ju alltid framme...
Lägligt dök den upp den här texten om varför engelska är så svårt att lära sig (som om svenska skulle vara lätt...). Naturligtvis börjar den med ordet box :-)

Själv tycker jag engelska är roligare än svenska...

...femanlig eller kvimanlig, fruman... Inte makalöst i alla fall... ;-)

I Storbritannien är Boxing Day en dag då man umgås i familjer och till exempel spelar sällskapsspel eller ser på sport. För sportas görs det på Boxing Day... Hur många Premier League matcher kan man se på en dag... Go Arsenal... :-)
Det är inte bara i Storbritannien det sportas den här dagen. Här i Sverige började det (?) med vår berömda annandagsbandy, sen har övriga sporter som ishockey, handboll m.fl. hängt på. På tal om ishockey så börjar ju också junior VM idag - heja småkronorna :-D Det här med annandagssport måste vara ett bra sätt att få alla elitidrottarna att inte ta en så blöt jul... som om det gick så bra i år...

Här i Lilla Småland så...
...ska någon till doktorn...
Nej, inte ett sådant där besök som kan vara ganska lätt att faila på så här efter all julmat och julgodis...

...inte så kul om doktorn säger, eller ännu värre...

Men det gäller ju inte oss :-) Kanske det i det här fallet ändå hade varit att föredra? För det är ingen avgiftningskur hos doktorn direkt...
Själv så blir det...

Varje droppe är viktig...

Addiction...