Om

Tja, varför startade jag den här bloggen? Till stor del för att jag som i grund och botten är en mycket glad person ibland kan gå och muttra över saker som irriterar mig. Så istället för att muttra runt i några timmar tänker jag snabbt skriva av mig missnöjet för att fortsätta vara glad.
Kängorna kommer att kunna delas ut. Inte till de små utan till de stora och starka. Ibland kommer det kunna vara tvärvändningar och vara bara glada crazy tankar. Love <3

Twitter: @pippiglassbil

Mer info om mig: http://frokenmissnojd.bloggo.nu/Lilla-Jag/ 

Presentation

Senaste inlägg

dancing dead...

...finns väl en risk att man gör det...  :-D 

MIDSOMMAREVANGELIET

Det hände sig på den tiden då nätterna var som kortast och solen stod som högst på himlen att någon i det mörka, kalla nord tyckte att just detta var värt att uppmärksamma.

Lika många som långa diskussioner om exakt hur detta firande skulle göras utbröt. Ganska snart kom man ändå fram till att man borde ha någon form av symbol att dansa runt. När landet var som kallast och mörkast dansade man ju runt en gran som man klätt i både det ena och det andra. Något liknande kunde alltså vara på sin plats också nu, tyckte någon. Förslag som enebärsbuske, tall och yuccapalm röstades unisont ner och valet föll i stället på den lite mer avancerade, men ändå trivsamma, stången som skulle kläs i löv och blommor.

Och alla såg att det var gott.

Därefter följde ännu fler och ännu längre diskussioner om vilket djur som egentligen var lustigast att se. Också nu lades flera förslag fram, såsom grävling, tapir och känguru, men till slut kunde man enas om att de där grodorna ändå hade något speciellt. Eller snarare var det väl så att avsaknaden av både öron och svans var det som gjorde dem så lustiga. Man kunde helt enkelt säga att just grodorna minsann var något i hästväg, trots att hästar har just både svans och öron.

Så långt komna i planerandet var det någon som ändå gärna ville reda ut det där med musikanterna från Skaraborg. Vad var det egentligen som var så märkvärdigt med dem? Var det att de kunde spela fiolioliolej, att de kunde spela både basfiol och flöjt, eller helt enkelt det faktum att de kunde dansa också åt andra hållet? Frågan bordlades trots ivriga protester från både Andersson, Pettersson och Lundström medan tre små gummor från Nora nöjde sig med varsin karamell.

Slutligen kom man så fram till själva knäckfrågan: Maten! Just knäcken som sådan lämnades dock därhän. Ivriga röster höjdes istället för både köttbullar och ägghalvor. Varför inte upprepa den succé som glatt så många medan vintervindarna piskat stugknuten ett halvår tidigare?

Grill, sa någon. Och alla såg att det var gott.

Sill, kontrade någon annan och ingen såg att det var gott. Men varför ändå inte ställa det på bordet ett par timmar och i kylskåpet resten av året.

Samtidigt började en lobbyorganisation högljutt hävda att all mat måste intas under bar himmel. Oavsett väderlek. Är det sommar i kalendern så är det sommar också i verkligheten, motiverade man, och med knappast möjliga mariginal röstades denna motion igenom efter en sällan skådad långbänk.

Detta ledde dock till stor splittring i gemenskapen och man enades efter högljudda diskussioner, debattinlägg och insändare i lokalpressen om att man fick ha ett lock på snapsglaset så att de ädla dropparna inte skulle spädas ut av regnet. En enighet känd som juniöverenskommelsen där man samtidigt enades om att man minsann var tvungen att ta helan om man hade som avsikt att ta halvan.

Och den församlade församlingen såg på allt de gjort, och se, det var mycket gott.

Och det vart afton, och det vart morgon, och det vart midsommarafton.
-----------------------------------------------------------------
(Stefan Holm)

Midsommar är en högtid som firas kring sommarsolståndet. Ursprunget till midsommar är förkristet. Med tanke på klippet ovan så skulle nog en hel del kalla det hedniskt...

Midsommar infaller kring sommarsolståndet som är den tidpunkt på året då solen står som högst på himlen på det norra halvklotet, norr om kräftans vändkrets. Man säger att solen står i zenit över kräftans vändkrets.


Vid sommarsolståndet lutar jordaxeln som mest in mot solen, vilket medför att det norra halvklotet då får sin längsta dag och kortaste natt. Norr om norra polcirkeln är det då midnattssol och då går solen inte ens ned.


Efter sommarsolståndet kan man ju vara tråkig och säga "Och nu går vi mot mörkare tider..." (tack för den pappa!). Det är i och för sig är sant... Men... Nej - det är ju NU sommaren ska börja. Det är nu vi ska ta vara på alla ljusa timmar. Vare sig vädret vill eller inte...

Det finns stenmonument som visar att människan i flera tusen år har kunnat bestämma vid vilken tidpunkt sommarsolståndet inträffar - alltså runt den här tiden. Det exakta datumet kan variera lite från år till år alltefter årets lokalisering i den fyraåriga skottårsperioden och ortens longitud. Det troliga är att det har förekommit någon form av firande kring midsommar långt tillbaka i tiden. Att fira in sommaren när solen står som högst känns logiskt.

Under nordisk bronsålder förekom i Sverige soldyrkan. Kanske jag egentligen är en bronsåldersmänniska...? Vissa av de danser och riter som tros ha ägnats åt att fira solen finns bevarade på hällristningar. Exakt hur firandet av sommarsolståndet gick till finns det få källor om, men det troliga är att det varit i form av offerfester i fruktsamhetens tecken - därav midsommarstången, den upp-och-nervända fallossymbolen. Fast den kom ju senare... För troligen så kom midsommarstången till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. I bondesamhället firades midsommar som en hyllning till sommaren och växtligheten. På vissa platser klädde man därför ut sig med ormbunksblad till lövgubbar. Man lövade (majade) också sina hus och redskap. Man reste sin midsommarstång och troligtvis var det här traditionen med sång och dans kring stången började.

Sju sorters blommor skulle de ogifta flickorna plocka på vägen hem från midsommarfirandet. Blommorna skulle läggas under huvudkudden och den blivande mannen skulle då visa sig i drömmen. Det här är en tradition som många än idag roar sig med. Andra typiska midsommarsaker är blomsterkrans i håret samt vår midsommarmat: sill, färskpotatis och jordgubbar.

Vill man uppleva svenskarnas egentliga nationaldag skall man besöka ett traditionellt svenskt midsommarfirande, inom eller utom den svenska statens gränser. Där firas uråldriga traditioner, som givetvis förändrats och utvecklats över tid. Dessutom: det är inte på något vis exkluderande. Vid ett traditionellt svenskt midsommarfirande är alla välkomna, oavsett om det rör sig om etniska svenskar som bott här sedan hedenhös, eller invandrade svenskar som bestämt sig för att assimileras in i den svenska kulturen, eller rentav sådana som inte vill assimileras in men som ändå uppskattar en kul fest.

Helt otraditionsenligt......men helt klart min melodi ändå...

Vad ännu bättre är: på midsommar slipper man stelbent flaggviftande och krystade tal från politiker och andra makthavare som vill tala om för oss hur vi skall leva och verka. En kultur utvecklas organiskt och över lång tid, inte genom påbud uppifrån. Som Evert Taube, på en gång patriot och kosmopolit, uttryckt saken: Det är krig och politik som har fördärvat vår jord. Midsommarafton - Sveriges inofficiella nationaldag. Enligt mig så borde den göras röd. En dag värd att fira ordentligt. (Så himla bra när man kan återanvända stora delar av texten från förra året. :-))

Ja, midsommar är nog vad vi skulle kunna säga en av de svenskaste av alla våra helger.  


Den här helgen har som bekant visst rykte om sig att ofta vara en hejdlös kombination av en sommarversion av Kjell Sundvalls Tomten är far till alla barnen mixat med lite mer nostalgiskt filmgods som Lars Molins Badjävlar och Svenska Ords Att angöra en brygga. I sommarstugor, på campingplatser och i lägenhetskök dukas sill, gräddfil, knäckebröd, brännvin och färskpotatis fram i aldrig sinande mängder, och på midsommardagen har ofta hälften av all dramatik från dagen före glömts bort i post-snapsdimmorna.

Hoppla - den såg jag inte komma! Mötley Crüe och snapshat???Nä snaps är inte min melodi -
fågeldansen...

Däremot så skulle jag vilja smaka det här...Vin...Äntligen! Ett 232 kronors vin till blodpuddingen...

Eller så tar man vinet och gör blodpudding av - den vegetariska varianten. För det där med kött...

Militanta veganer? 😳

Känns som ganska omild behandling...

...faktiskt värre än den min fåne fick...

En upplevelse jag gärna hade varit utan. Upplevelse är det att springa i skogen - rävar, ett femtontal rådjur, femtioelva miljoner harar...

Naturen bjuder på mycket...

Det här känns verkligen jättenyttigt... 😁🙈

En kaffe tack!


...kan man beställa vart man än väljer att förlägga sin semester...

Hoppas det är på ett tillräckligt kallt ställe. Lär inte vara så fräscht annars... 🙈

Smells like teen spirit...

...och det vill man inte vara så där himlans nära...

Åjo, lite närmre kunde du allt ha kommit... 😁 Riktigt så nära behöver ni inte vara när ni dansar runt midsommarstången. Önskar er alla - och särskilt alla barn...❤️

2Kristian2016-06-24 12:50

Vad fint du skriver! Här i förskingringen äter jag minsann sill flera gånger om året, sådeså. (IKEAs är ... ätlig. Skots "rollmops" är inte dumt.)
 
Som Skalman sade om midnattsol: med tanke på jordaxelns lutning mot ekliptikan vore det väl konstigare om man inte såg solen.
Jag brukade citera det när jag gick i trean.

Svara
2-1Fia2016-06-24 13:52

Hahahaha! Tack!!!
Glad Midsommar <3

Svara
13xT2016-06-24 12:30

Glad Midsommar! (i regnet?) <3

Svara
1-1Fia2016-06-24 13:53

Uppehåll - men en mkt grå himmel. Trevlig midsommar tillbaks <3

Svara

Skriv en kommentar

Din kommentar kommer att förhandsgranskas innan den publiceras.

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: