2017.03.09... Ja verkligen Dear God...

Dear God...

...vissa kommentarer som kommer. En sak är i alla fall säker - orientering är en mer underhållande TV-sport än vad tramsdödare är roliga på Twitter... 😓

Dear God...

...för vissa kommentarer när man tycker den var klockren. "Inte alla män - väldigt få män" var ju givetvis någon tvungen att påstå...

Dear God...

Forskare avfärdar bästsäljare - saknar vetenskapligt stöd
-----------------------------------------
En bok som har toppat försäljningslistorna i sommar hävdar att kvantfysiken kan förändra våra liv och utlovar mirakler på vetenskaplig grund. Men innehållet bygger på grova missförstånd och misstolkningar av både kvantfysik och annan vetenskap.

Boken ”Livet med kvantfysiska glasögon” har oväntat blivit en av sommarens stora bästsäljare. Den första upplagan sålde slut på ett par veckor och boken ligger högt på nätbokhandlarnas försäljningslistor. 

Författarna Mikael Säflund och Titti Nordieng, som båda också har en omfattande föreläsningsverksamhet, hävdar att vi kan ”applicera kvantfysik i våra liv” och ”skapa de liv vi drömmer om” utifrån ”information som varken är baserad på tro eller övertygelser utan på vetenskap i form av tusentals publicerade studier.” ”Vi lovar dig som läser boken mirakler, därför att vetenskapen faktiskt säger det!” skriver de på omslaget, och säger sig vara utbildade inom applicerad kvantfysik.

– De verkar inte ha läst fysik, utan någon slags pop-lära som inte har något med fysik att göra, säger Bo Sundborg, professor vid avdelningen för kosmologi, astropartikelfysik och strängteori på Stockholms universitet.

Det som författarna kallar kvantfysik kan till exempel hjälpa oss till ett kontrakt på drömlägenheten, enligt boken, som rekommenderas av artisterna Meja Kullersten och Martin Stenmarck och yogainstruktören Malin Berghagen. Mikael Säflund och Titti Nordieng skriver också att våra känslor påverkar jordens magnetfält, att sjukdomar inte finns och att vi mår bra av att sova i sängar som är kopplade till marken med jordledningar och aluminiumfolie. Alltihop är påståenden som helt saknar vetenskapligt stöd.

– Personligen tycker jag inte att det behöver vara tokigt att dra filosofiska växlar på kvantfysiken och vad den säger om hur vi kan tänka på tillvaron. Men det här gör mig lite skrämd. Man måste ju få saker rätt, och göra skillnad på när man inspireras av den fysikaliska teorin och på det som är ens egna föreställningar. Bokens läsare kan inte se skillnad mellan författarnas egna åsikter och idéer från kvantfysik, säger Bo Sundborg.

Kvantfysiken, som beskriver materians minsta beståndsdelar, började utvecklas vid förra sekelskiftet. Det är en svår teori som bröt mot den klassiska fysiken och också strider mot hur vi är vana att se på världen. En partikel kan till exempel vara på flera ställen samtidigt, och både uppträda som en våg och som en partikel.

– Det finns olika tolkningar av kvantfysiken, men det finns en kärna som är fullständigt omöjlig att ifrågasätta. Och kvantfysiken påverkar inte hur vi mår på det sätt som författarna till boken menar, säger Bo Sundborg.

Titti Nordieng skriver att hon är utbildad i applicerad kvantfysik men när DN frågar henne kan hon inte svara på vad kvantfysik är.

– Jag är inte kvantfysiker, jag är författare och vågar inte uttala mig om vad kvantfysik är, för det vet jag inte. Jag hoppas att ingen tror att vi är experter på kvantfysik. Vad det är är ju väldigt olika för olika människor. Men kvantfysiken har ändrat min syn på den värld jag lever i. Jag är inte intresserad av den teoretiska delen, utan mer på hur kvantfysiken påverkar vår personliga utveckling, säger hon.

Boken, som författarna alltså hävdar bara är baserad på vetenskap, har som genomgående tema att det finns ett fält, nollpunktsfältet, som binder ihop allting: ”Kvantfysiken beskriver nollpunktsfältet som ett fält av oändlig potential. Det inrymmer allt som funnits och som kommer att finnas. Där finns informationen om våra resor, våra avlagda jeans, vår karriär, våra framtida tandborstar, våra vänskapsband, förlovningsringar – allt vi haft och det vi kommer att få samt en oändlig rad valbara varianter på dessa. Man kan likna det vid ett gränslöst informationshav som genomsyrar allt i universum inklusive människan.”

– Det gör mig riktigt upprörd. Det som är utmärkande för de vakuumfluktuationer de syftar på är att det inte finns någon information i dem, säger Bo Sundborg.

Titti Nordieng menar att fältet innehåller allting. För mig är fältet information och kärlek. Det är smart energi. Det är där allting finns. Jag tror inte att det finns lagrat i våra hjärnor, utan allt finns tillgängligt i fältet.

Men enligt kvantfysiken går det inte att få ut information från fältet.

- Det kan vara en uppfattning. Men den uppfattningen har varken Mikael eller jag.

Ni skriver i boken att sjukdom inte finns. Stämmer det?

– Ja. Jag har nästan slutat använda ordet sjukdom. Jag är inte intresserad av diagnoser, utan av vad det här tillståndet har för information till mig.

Gäller det alla sjukdomar?

– Ja.

Cancer?

– Ja.

Alzheimer?

– Ja.

Ebola?

– Ja.

Hur förklarar du då ebolaepidemin i Västafrika?

– Då måste vi prata om det vi kallar morfiska fält. Om sjukdom är information, och människor med liknande information och liknande övertygelser samlas tillsammans, så sprider det sig och manifesteras i en sanning, något som blir något fysiskt, säger Titti Nordieng.

Hur ska vi då bekämpa epidemin?

– Det man kan göra själv är att avsäga sig informationen som fältet ger, som att säga upp en prenumeration. Min erfarenhet är att när vi börjar titta in i det vi kallar sjukdom, och vad den är ett uttryck för, då börjar det lossna, då kan vi hitta vår väg mot hälsa. När vi blir vänner med våra kroppar och med det som gör ont, och det vi är rädda för. Då kan läkningen börja. Då når vi den flödande energin som gör att vi mår bra.

Gäller det alla sjukdomar? Kan även den som har alzheimer bli frisk?

– Ja. Det är vad jag tror och tänker och upplever, säger Titti Nordieng.

Många av de vetenskapliga resultat ni presenterar i boken har sedan länge motbevisats av andra forskare, till exempel att växter reagerar på lögndetektorer, att vatten fryser på olika sätt om det utsätts för positiva eller negativa ord och att försöksdjur lär sig saker lättare för varje generation. Vad är din kommentar till det?

– Jag tror att det kan vara forskare som hade en annan intention med sin forskning. Det kanske var forskare som var kritiska. Och då tycker jag att det är naturligt att de fick andra resultat. Jag tycker att vi ska söka vår egen sanning, säger hon.

5 fel i boken ”Livet med kvantfysiska glasögon”.

”De budskap den här boken förmedlar är inte baserade på tro eller övertygelser utan på vetenskap”, står det i ”Livet med kvantfysiska glasögon.” Men boken innehåller många felaktigheter. Några exempel:

1. ”Vi kan genom våra hjärtan påverka jordens magnetfält.” Boken påstår att de amerikanska satelliterna GOES upptäckte en ovanlig topp i mätningen av jordens magnetfält efter terrorattackerna den 11 september 2001. ”Konklusionen var att människors intensiva närvaro och medkänsla världen över skapade skyddande energier som verkade stärkande på jordens magnetfält”, enligt boken. Men data från satelliterna visar att magnetfältet varierar hela tiden, och att variationen är ännu större andra datum samma år.

2. ”Kvantfysiken beskriver nollpunktsfältet som ett fält av oändlig potential. Man kan likna det vid ett gränslöst informationshav som genomsyrar allt i universum inklusive människan. Fältet är arenan för allt. Där finns information om rubbet. Vi kan dessutom kommunicera med fältet och få feedback.”

Enligt kvantfysiken är vakuum inte helt tomt, utan där kan det spontant bildas partiklar som snabbt försvinner igen, i så kallade vakuumfluktuationer. Men de innehåller ingen information som vi kan utvinna.

– Vi kan absolut inte dra ut förborgade hemligheter ur det de kallar nollpunktsfältet. Där finns inte information. Det är det tystaste mediet. Vi kan få mycket mer information ur luften, säger Bo Sundborg professor vid avdelningen för kosmologi, astropartikelfysik och strängteori på Stockholms universitet.

3. ”Under sextiotalet utförde Förhörsspecialist Cleve Backster vid CIA ett experiment som kunde ha revolutionerat sättet vi tänker på om begreppet medvetande. Han visade att växter reagerar på människors tankar.”

Cleve Backster kopplade en lögndetektor till en krukväxt, en doftdracena, och fann att den gav utslag när han funderade på att bränna ett blad. Men experimentet var illa utfört, och andra forskare som återupprepat det under bättre förhållanden har inte sett någon effekt alls. Dessutom saknar växter nervsystem, och kan därför inte känna som vi.

4. ”Om råttor lär sig ett nytt trick i Manchester, kommer råttor av samma ras världen över att lära sig samma trick snabbare – även i avsaknad av fysisk förbindelse eller kommunikation.”

Citatet handlar om ett experiment gjort av psykologen William McDougall vid Harvarduniversitetet på 1920-talet. Han hävdade att försöksråttor lärde sig att hitta snabbare i en labyrint för varje generation. Boken påstår att när försöket skulle upprepas i Australien kunde råttorna där redan hitta snabbare eftersom råttorna på Harvard lärt sig det. Men studien i Australien visar att hur snabbt råttorna lär sig hänger samman med hur bra de mår och tillståndet i laboratoriet. Ytterligare studier gjordes där varken råttor som var släkt med varandra eller andra förbättrade sina prestationer med tiden.

5. ”När vattnet … exponerades för negativa ord som exempelvis ’idiot’, bildades missformade kristaller. Vackrast och tydligast mönster bildades av orden ’kärlek’ och ’tacksamhet’ oavsett språk.”

Boken refererar till den japanske författaren Masaru Emoto som hävdar att iskristaller blir vackrare om vattnet som fryser har påverkats av positiva ord, musik eller bön. Men resultaten har till och med motbevisats av hans egen forskning. I en studie han och hans kolleger publicerade i tidskriften Journal of Scientific Exploration 2008  bedömde oberoende testpersoner att vattenkristallerna i fruset obehandlat vatten var något vackrare än fruset vatten som utsatts för positiva tankar.
----------------------------------------
(Maria Gunther, DN)

Vi tackar för att det finns de som står upp mot galenskapen. För jösses vid alla humbugars urmoder. Bara detta:

"Titti Nordieng skriver att hon är utbildad i applicerad kvantfysik men när DN frågar henne kan hon inte svara på vad kvantfysik är.

– Jag är inte kvantfysiker, jag är författare och vågar inte uttala mig om vad kvantfysik är, för det vet jag inte. Jag hoppas att ingen tror att vi är experter på kvantfysik. Vad det är är ju väldigt olika för olika människor. Men kvantfysiken har ändrat min syn på den värld jag lever i. Jag är inte intresserad av den teoretiska delen, utan mer på hur kvantfysiken påverkar vår personliga utveckling, säger hon."

och att sjukdomar inte finns:

"Hur förklarar du då ebolaepidemin i Västafrika?

– Då måste vi prata om det vi kallar morfiska fält. Om sjukdom är information, och människor med liknande information och liknande övertygelser samlas tillsammans, så sprider det sig och manifesteras i en sanning, något som blir något fysiskt, säger Titti Nordieng.

Hur ska vi då bekämpa epidemin?

– Det man kan göra själv är att avsäga sig informationen som fältet ger, som att säga upp en prenumeration. Min erfarenhet är att när vi börjar titta in i det vi kallar sjukdom, och vad den är ett uttryck för, då börjar det lossna, då kan vi hitta vår väg mot hälsa. När vi blir vänner med våra kroppar och med det som gör ont, och det vi är rädda för. Då kan läkningen börja. Då når vi den flödande energin som gör att vi mår bra."



Så behagligt med en egen sanning... 😅

Att det finns folk som kan tycka så här okej - men att boken hamnat på bästsäljarlistan? Trodde i och med smartphonens erövrande att "bästa dassboken" var död. Trams och sidor - att det finns så många som rycker i dessa halmstrån och förnekar vetenskap - Det är faktiskt skrämmande på riktigt. De lever i en egen värld - Hallucinations...

Pseudovetenskap är sådan bull...



Lyssna på Sinnsessjukt 68
& Sinnessjukt 69!

Pumpakärnor liksom... Det äter jag ju redan - med choklad på...

...Vänta bara tills jag skaffat en guldfisk också...

Nej, jag ska sluta raljera över det hela. Vi ska inte förneka den inre psykologiska effekten - likt placebo. Och ibland kan det vara viktigare att faktiskt få känna - än att känna det som allmänheten anser vara rätt (som med barn som jag hade uppe i sounds of blue). Men med SSRI så är det faktiskt som så att den räddat och räddar massor av liv. Det är helt säkert. Visst är det synd att det är brist på långtidsstudier, men sådant är oerhört dyrt. Så att SSRI kan ha dålig effekt på kroppen på lång sikt - så kan det mycket väl vara. Men depression sliter också på kroppen - för att inte tala om självmord...

Så jag säger inte att man inte kan äta pumpakärnor och köpa guldfisk och så. Men farligt blir det när man då även låter bli beprövad medicin. Nova har skrivit bra ur ett personligt perspektiv:
---------------------------------------------
Det är fult att ljuga. Men det är sällan, nästan aldrig så att en människas lögn orsakar en skada som till sin hela natur är obotlig. Homeopati ljuger. Den ljuger utan att skada den som är frisk – men den ljuger hänsynslöst för den som så vill bli.

Homeopati är ett utmärkt exempel på lögnens kraft. Den typ av lögn som är ute efter tro. Den är därmed inte elak i sin egen begreppsvärld. Men det spelar ingen roll – konsekvenserna är likväl förödande för henne som sätter sitt hopp till någon som ska veta bättre

Den som är sjuk är svag. Man kan säga att människan ska själv få bestämma över vilken bot hon önskar. Så är det, men hon måste också skyddas från att bli lurad och genom det i värsta fall inte ta andra vägar till lindring. Och man ska minnas att homeopati inte är någon flummig Facebook-grupp. Det är Big Pharma precis som Pfizer. Och ändå är det bara vatten, ingen vetenskap.

Homeopati ska inte sammanblandas med andra pseudovetenskaper. Homeopati har ingenting gemensamt med saker som kolloidalt silver eller månstenar. Homeopati flyger betydligt högre under vetenskapens flagg. I Tyskland finns det homeopatiska apotek. I Sverige tror kloka människor att en vanlig hudkräm ska bota allt från själsont till kroppsont. Att en lära som till hela sitt upplägg både är så infantil och samtidigt helt uppenbart bedragande som homeopatin kan få ett sådant grepp om människor är faktiskt att närmast beundra.

Vi vill alla bli lyssnade på, det är ett närmast grundläggande emotionellt behov. Ibland vill vi även bli ljugna inför. Ibland vill vi att någon säger att allt blir bra. Att någon har magi i en burk. Men framför allt vill vi bli lyssnade på. Och homeopater är väldigt bra på att lyssna. De kan lyssna i timmar. Men det beror på att de inget har att säga.

Det är fult att ljuga. Det är förbannat fult att låtsas veta när man inte ens bryr sig om att söka svaren.

Jag tog homeopatiska medel varje dag fram till jag var ca 17-18 år. Jag är uppväxt med homeopati, delar av min släkt är på olika vis djupt involverad i homeopatin. Och jag var sällan sjuk. För jag var frisk. För det är så homeopati fungerar, det fungerar inte, men det skadar heller inte. Ity det inte har någon verkan. Om det är någonting med vatten som dock kan vara läkande så är det ett kristallklart glas vatten och det där första doppet på försommaren. Jag kan jag närmast lova att det ger kraft.

Min morbror, en av Sveriges största homeopater, tog för övrigt vanlig skolmedicin när han var sjuk. Han ville ju bli frisk, precis som alla andra.

Så, gör som han gjorde, inte som han sa att du skulle göra.
----------------------------------------------
(Frihetssmedjan)

För att upprepa det skadliga ligger alltså i att man avstår beprövad behandling. Ska människor behöva dö innan regering och riksdag förändrar lagen, så att kvacksalveri och allmän humbug förses med större varningstexter? Jag är som sagt var inte för förbud och pekpinnar - men här skulle jag faktiskt vilja se något som var åt det hållet. Kvacksalveri inom fysiska sjukdomar behandlas som det humbug det är - men inom området psykisk ohälsa får det fortsätta trots upprepade uppmaningar till regeringen att stoppa dessa verksamheter. Hur lång tid ska det behöva ta innan även psykiskt sjuka får skydd av lagen, mot icke-legitimerade och självutnämnda ”experter”? Det är hög tid att regeringen och hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström ser över Patientsäkerhetslagen.

För några veckor sedan kom jag över en film på Youtube som gjorde reklam för den så kallade ”Homeopatiakuten” vid Mariatorget i Stockholm.

Hur kan detta vara tillåtet utan att förses med stor varningstext? Särskilt med tanke på att cigaretter - som majoriteten av Sveriges befolkning vet är skadligt - har större varningstext än cigarettmärket. Anyhow: I filmens dryga sex minuter förklarar Carita Bramstedt, Viveca Wilhelmsson och Päivi Barsk varför just homeopati är svaret och lösningen på både fysiska och psykiska sjukdomar. De ovetenskapliga och ogrundade beläggen avlöser varandra. Allt blandat med intervjuer och personliga berättelser från folk som har sökt ”Homeopatiakuten” för diverse besvär och upplevt sig bli hjälpta. Går man in på deras hemsida kan man bland annat läsa: ”Homeopati istället för antibiotika. Effektivt vid akuta besvär.” Detta är förstås inget annat än ren lögn. Homeopati är en pseudovetenskap vars lära går ut på att ett ämne som kan skapa vissa symtom hos en frisk individ anses kunna bota samma symtom hos en sjuk individ. Personer som tror på homeopati tror alltså på grundantagandet att ”liknande bör med liknande botas” och i princip går homeopati ut på att späda ut vissa ämnen med vatten tills dess att lösningen anses ha en botande effekt på symtomen.

Det finns idag inga som helst bevis för att homeopati fungerar. I mars 2015 släppte The National Health and Research Council Australia en rapport där de gick igenom 57 systematiska, vetenskapliga, översiktsartiklar som i sin tur baserades på 176 individuella studier där personer som fått homeopatiska substanser jämfördes med personer med liknande symtom som inte fått homeopatiska substanser. De kom, föga förvånande, fram till att homeopati var verksamt vid exakt 0 av de 68 studerade tillstånden.

Några av de citat som förekommer i ”Homeopatiakutens” reklamfilm:

”Med homeopati så stärker man motståndskraften, man stärker kroppen så att den själv kan behandla infektionerna.”

”Du får en boost av immunförsvaret, du får en annan styrka i sitt system.”

”Vi vill erbjuda folk en snabb, effektiv hjälp utan en massa biverkningar.”

”Vi är ett alternativ till antibiotika.”

”Med homeopati kan man faktiskt också komma åt virusinfektioner, som t.ex. en körtelfeber”

Vidare hävdar de att de har botat urinvägsinfektioner på tio minuter och körtelfeber på under två timmar. Detta är förstås bara anekdoter och ingenting de har vetenskapliga bevis för. Men det värsta är att de ändå får fortsätta påstå detta och lura folk på pengar. Folk som tror att de kommer att bli hjälpta för sina besvär om de uppsöker ”Homeopatiakuten”. På deras hemsida kan man läsa under fliken ”Pris”:

Hur lång tid konsultationen tar beror helt på vilka besvär du söker för, men vi kommer att avsätta ungefär 30 minuter för en konsultation och det kostar 400 kr. (inkl. moms)

Medicinkostnad tillkommer med ca 150 kr.

Jag reagerar också på att de tillåts använda ordet ”medicin”. Medicin är en substans som bevisligen har en konstaterad medicinsk effekt, vilket homeopatiska substanser alltså inte har.

Varför är detta så upprörande för mig? Varför tar jag mig tiden att skriva detta? Varför kan inte folk få tro på vad de vill och få göra vad de vill med sina pengar, kanske ni undrar? Det är väl inte så farligt om någon tar några verkningslösa droppar mot en förkylning om han eller hon vill det? Visst kan man resonera så. Problemet är att förkylningen, i värsta fall, kan vara något annat. Personer som söker homeopatisk vård riskerar att få en verkningslös behandling mot något som vi redan har effektiv medicinering för. Och i värsta fall kan den uteblivna medicineringen leda till att sjukdomen förvärras. De eventuella placeboeffekter som kan komma med de homeopatiska substanserna kan också maskera en sjukdom som får fortsätta. Det är, som jag skrivit om tidigare, inte lätt att veta vad man ska tro på, om man inte själv är medicinskt utbildad.

I reklamfilmen låter de också en person berätta om när hon under en period i sitt liv upplevde stark ångest, nedsatt livslust och till slut även drabbades av självmordstankar om att hoppa ut från ett fönster. Carita Bramstedt kommer därefter in i bild igen och berättar att ”även vid psykiska kriser kan homeopati vara otroligt effektiv”. Jag blir så arg när jag ser och hör detta! Människor uppsöker så kallade ”terapeuter” på stan som ger dem en massa olika verkningslösa (och i många fall dyra!) råd för att bota deras depression, ångest, sömnstörning, missbruk eller vad det nu må vara som de lidit av. Tack och lov finns det i Sverige en lag, den så kallade ”Patientsäkerhetslagen”, som ska skydda oss mot kvacksalvare som påstår sig kunna bota de sjukdomar vi drabbats av. I Patientsäkerhetslagens (2010:659) femte kapitel kan vi bland annat läsa att det är förbjudet för andra än hälso- och sjukvårdspersonal att behandla cancer och andra elakartade svulster, diabetes, epilepsi eller sjukliga tillstånd i samband med havandeskap eller förlossning. Det är bra (och förstås helt nödvändigt!) men det finns fortfarande, år 2016, ingenting i lagen som skyddar personer med psykisk sjukdom. Det är hög tid för ändring av lagen!

Uppenbarligen är det ju någonting hos dessa verksamheter som ”Homeopatiakuten” som lockar folk. I reklamfilmen säger en av personerna som sökt hjälp, för just självmordstankar, hos ”Homeopatiakuten”:

”Jag kände ganska snart att jag hade hamnat rätt. Det här var någonting för mig.”

Sjukvården måste här bli bättre. Att alltid försöka få tid att bemöta den som söker vår hjälp med respekt och att möta personen där just denne befinner sig i livet och i sin sjukdom och/eller oro. Jag har ju själv upplevt det där med att faktiskt inte känna mig på tagen på allvar på VC. Att jaga läkare och bara känna att det blev mer och mer hopplöst. Men jag skulle inte gå på humbuget homeopati ändå - det sanna vetenskapandet ligger för djupt förankrat i mig för det. Sen hade jag ju den turen att komma till min psykiatri med det helt suveräna stöd jag har där. Att bli bemött och tagen på allvar - att se och se bakom ytan. Även om jag har lång väg kvar att vandra så vet i sjutton hur det hade gått om jag hade harvat kvar på VC. Det ska inte handla om tur - alla ska kunna bli rätt bemötta. Mer resurser behövs till psykiatrin för detta. För jag kan ändå förstå att om personer som harvar runt och inte känner sig förstådda väljer att söka sig till ställen som ”Homeopatiakuten”.

Att verksamheter som ”Homeopatiakuten” får tillåtelse att verka, ”behandla” människor och fara med direkt osanning, det är för mig en gåta och någonting jag aldrig kommer att acceptera.



Någon som tror att Nyhetsmorgon kommer att ställa dem mot väggen med välinitierade frågor? Aint gonna happen...


Tur de även tog in professorn när
TV4 når nya höjder av misstag...

Att tramset ges sådant utrymme...
...Därför kan allt sådant här...

...fortgå år efter år...

Enligt mig är det på gränsen till barnmisshandel. Hur länge ska allt sådant här få hålla på innan regering och riksdag gör något? Om det svider när du kissar, om du får ont i bröstet eller får självmordstankar – sök sjukvård och inte homeopati! Och ja - det kan gälla livet!

Och samhället - Open your eyes...  

Ja, jag vet att jag har starka åsikter om detta ämne. Det ligger mig varmt om hjärtat. Och kunskap - åter kunskap - är det som kan rädda människan från att gå på lurendrejerier.

Jag vet att jag kan ha åsikter om mycket - det är faktiskt fantastiskt hur många som ska ha åsikter om allt. Jo visst åsikter kan man såklart ha - men det blir smått komiskt när de egentligen inte har en susning utan vill skrika lite de också. Där jag saknar kunskap kan man ibland göra bäst i att lyssna in ämnet innan man offentliggör sina åsikter. Tänka först - tala sen...

Och när man sen då vill ta poäng på sina åsikter i ämnen som man inte är helt hemma i - som exempelvis att hävda att 9 av 11 OS-medaljer gick till kvinnor. Host host - jo, då ville jag räkna upp de tre herrarna och fråga vilken av dem hon ansåg som kvinna? Men jag lät bli. Jag anser väl också att kvinnoidrotten ska uppmärksammas mer och behöver mer resurser. Men ha rätt fakta och man kan hissa ett lag utan att behöva dissa ett annat.

En annan debatt - jo, att damernas OS silver i fotboll är större än herrarnas VM-brons 1994. Och i samma veva väva in att Sverige aldrig tagit OS-guld i fotboll. Host host London 1948...

Nu var det inte SVT jag tänkte på i första hand - utan ovannämnda dåligt insatta åsiktsonanister. Varför behöver man käbbla om vilket som är störst på detta sett? Jonas skrev bra om herrar/damer som jag hade uppe i my apocalypse. Jag vill inte ta ur damernas sin prestation. Verkligen inte! De är värda allt beröm och de spelade bra i finalen.

Men för mig personligen är VM-bronset större. Jag var så fotbollsaktiv då och sett ur ett internationell perspektiv så är herrfotbollen långt större. Fler utövare etc. Detta betyder inte att vi inte kan tycka att damfotbollen behöver växa - men som aktiv fotbollsspelare för en hel del år sedan så ser jag hur mycket attityder har ändrat och hur mycket damfotbollen de facto har växt. Snälla - låt den växa i sin takt. Det går inte tvinga fram - då blir det ofta bakslag. Men åter till att jag tycker VM-bronset var större - en stor anledning till är att herrarna verkligen spelade fotboll och bra fotboll i stort sett alla matcher. Ingen köttmur och parkera bussen här inte. Nu ledde ju den taktiken till final - och hur tråkigt det "spelet" än är så kan man faktiskt jubla över en finalplats och verkligen glädjas över silvret. Detta är då min uppfattning - inte någon som någon annan behöver ta till sig.

Alla måste ha rätt att bilda sig sin egen uppfattning. Jag kan gott och väl tänka mig att de som var alerta 1958 tycker att VM-silvret då är det största. Att möte Pelé - inte mycket som kan mäta sig med det då. Så nog måste vi kunna se att vad som anses vara störst skiljer sig från olika generationer - och från olika personer - och att det måste få göra detta. Att inte tvinga någon att anamma sin egen åsikt.

Men en sak jag vill påpeka är till skriverinissarna - i sin vilja att framhäva damerna - Snälla! framhäv då prestation - inte kön. För att hela tiden säga att inte ser till kön - så läggs orimligt mycket stort fokus på just kön...



Man kan faktiskt hylla Pia utan att behöva dissa varenda "gubbe" som dykt upp genom tiderna. Att lägga så mycket fokus på kön - förtar faktiskt det stora en person har gjort. Självklart dök det upp lite kränkta(?) män och var tvungna att påpeka att de inte alls tyckte Pia var så duktig etc. Jag bara gaaaahhhhh!!! Jag var enbart ute efter det där med att faktiskt inte hela tiden framhäva kön hela hela tiden.
Kommentarerna jag mötte var dock relativt snälla...



Nej, det här är inte okej! Om det så än är en person som tycker så. Kom in i 2000-talet tack!

Men att det blir som det blir när inte blaskorna har lämnat forntiden...



Vägrade rosa, smutsig från topp till tå, alltid tovor i håret, alltid med en fotboll i handen? Jo, det låter som jag. I det här fallet är det enbart det senaste som är relevant. Kommer vi någonsin få läsa att Zlatan eller någon annan vägrade blått? S
om kvinna tycker jag att det är förminskande att de måste påtala könet hela tiden. Låt idrottsprestationen tala!

Och som sagt jag tycker att fobollssilvret är fantastiskt men måste man försöka peta ner andras prestationer? I SVT's morgonsoffa satt de och pratade om att silvret var större än våra två guld i OS. Ja, det får man naturligtvis anse - men att sitta och prata om det som om det är en gängse åsikt. Wtf liksom... Sarah Sjöströms 100 fjäril - guld och världsrekord. Att stå pall, att hålla för trycket och vara bäst även när det gäller. Så stort. Och Jenny Rissveds guld - när hon kommer in på upploppet och man ser leendet spricka upp, hon skakar på huvudet och inser vad hon gjort och tårarna hon fäller. Gåshud över hela mig. Prestationer det!

Min idrottsprestation...

Never stop believ in miracles...



Down with the sickness...