Skjut inte upp till morgondagen vad du kan göra idag!
Risken finns att det då blir så mycket mer arbete...

Glöm för sjutton inte att kolla upp ägaren innan. Eller rättare sagt kolla upp vem som äger fordonet. Du kan annars riskera att någon en dag knackar på din dörr och säger att bilen är deras. För det kan vara som så att den tidigare ägaren t.ex. har tagit ett lån med bilen som säkerhet, vilket hände en mycket kär person till mig. Nu har ingen varit och krävt in bilen...än... Och förhoppningsvis kommer allt att lösa sig utan alltför mycket tjafs. Men merarbete - det har det blivit.

Smidigast att kolla upp vem som äger fordonet gör man med transportstyrelsens SMS-tjänst "Vem äger fordonet". Den ger dig fordons- och ägaruppgifter direkt via sms. Skicka ett registreringsnummer till nummer 72503. En kort stund därefter får du ett svars-sms med information om det fordon som har det aktuella registreringsnumret. Tjänsten är avgiftsbelagd och kostar 3 kronor per skickat sms (teleoperatörens avgifter tillkommer). Glöm bara inte bort att kolla upp att du kan betala via SMS efterson den 1 februari 2013 infördes den nya lagen om betaltjänster.

Konsumentverket säger: "Vid privatköp ska du alltid ta reda på vem som äger bilen och vem den är registrerad på. Kontakta Transportstyrelsen - Där kan du få besked om både nuvarande och tidigare ägare. Det är särskilt viktigt att du kontrollerar att den du köper av verkligen äger bilen.
Från och med den 1 juli 2003 kan man inte längre köpa saker som visar sig vara stulna "i god tro". Det innebär att den som köpt en stulen vara riskerar att få lämna den ifrån sig till den rättmätige ägaren utan ersättning. Om det framgår av Trafikregistret att bilen bytt ägare ofta bör du vara extra noggrann i kontrollen. Kontakta då så många som möjligt av de tidigare ägarna.
Om bilen är köpt på kredit (eller är "leasad") och betalningar återstår, löper du stor risk att antingen få lämna tillbaka bilen till den rättmätige ägaren eller att få betala den igen. Vid köp på avbetalning gäller så kallat återtagandeförbehåll. Det innebär att den som köpt bilen inte kan sälja bilen innan den är helt betald. Sedan den 1 oktober 2001 antecknas återtagandeförbehåll normalt i Trafikregistret, så kolla alltid där. Begär även att få se kvitto på att bilen är till fullo betald. Du kan också ringa upp tidigare ägare och kontrollera att den du tänker köpa av har betalt bilen.
Samtidigt kan du få reda på en del annat nyttigt om bilen, till exempel om mätarställningen stämmer. Fråga också tidigare ägare om bilens skick, hur den har skötts och så vidare. Kontrollera även när skatten ska betalas och när bilen ska kontrollbesiktigas. Mätarställningen kan du också kontrollera genom att beställa besiktningsprotokoll från den station där bilen besiktats."



Så om "worst case scenario" skulle inträffa...
Då kan du inte skylla ifrån dig - för du är uppenbart den skyldige...



...enligt lagen...
...även om etik och moral säger något annat!
För du vill ju kunna få köra din bil...

När vi ändå är inne på det här med bilar...
Pappas favorit på TV'n idag:

WROOOM WROOOM...
Runt runt runt kör de...

Själv hoppas jag att någon av följande två herrar ska ta hem segern...





...bara av den anledningen att de är så söta... ;-)