...detta land vill jag ska ta sig ur de utmaningar det står inför levande...

In i mitt Twitter ramlade det en rant...
---------------------------------------
Alternativa samtalsämnen:
- Vi lever i ett land där dricksvatten är nästan gratis och kommer ur kranar överallt. Vi spolar bort bajs med det.

- Alldeles för många som bor i Sverige har upplevt våld, men som land har vi inte varit i krig på 40tusen miljarder år.

-Alldeles för många har alldeles för lite pengar, men svältkatastrofer har vi inte haft sen nöden på 1800-talet.

- Skolan som arbetsplats borde vara inihelvete mkt bättre för alla, men den är allmän, avgiftsfri och lagbunden från bäbis till doktor.

- Bensinen är dyr, liksom kollektivtrafiken. Men de som klagar mest glömmer att de har en biljävel att tanka och en tillgänglig transport.

- Varenda svensk medborgare har möjlighet att få id, pass, papper, intyg, visa etc. Vi är fria. Våra barn får vara här, eller där.

- Jag glömmer inte den som är rädd, ärvda barnkläder, uttag medges ej, nudlar, uppskjutna tandläkarbesök eller all annan skit.

- Jag glömmer inte den som är rädd, ärvda barnkläder, uttag medges ej, nudlar, uppskjutna tandläkarbesök eller all annan skit.

- Men de allra flesta som bor i Sverige har det rätt bra. Flertalet har det till och med förbannat bra. Dock verkar det som om det som sipprar.

- Många svenskar beter dig som bortskämda barn som inte vill dela med sig. Det har blivit sandlåda av Sverige.
- Inte är rikedomens smulor utan missunnsamhet, egoism och oro. Pengamässigt välmående som oroar sig som fan över att fattiga tar över. Fyfan!

- Folk som slänger var fjärde matkasse nekar svältande en hjälpande hand.

- Vuxna män som känner sig så jävla hotade av en kvinnas sjal, att de vägrar skydda henne från våldtäkt, tortyr och krig.

- Folk som är så rädda att de hellre fäller barn, än friar unga vuxna. Folk som är så förhäxade av sin egen oro att de hellre fultolkar statistik än gläds åt sanningen.

- Folk som tydligen har det så jävla bra att de behöver kompisars bekanta kusiner eller Flashback för att hitta belägg för allt elände.

- De välmående är inte i närheten av de fattigas generositet. Och vi är jävligt långt ifrån fattiga. Det kanske känns så. Men sällan i buken.
-----------------------------------------------
(twitterrant)

Oj vad jag håller med!!! Galet bra rant! För drygt ett år sedan hade jag köpt hela ranten utan eftertanke. Jag hade varit en av dem som citerat ranten med hejarop/RT:at eller liknande. För vi har det väldigt bra här i Sverige - inte tu tal om annat. Och visst anser jag att det är en självklarhet att vi ska dela med oss.

Men tänker vi till lite. Vad är det då som gör att vi har det så bra? Vår avgiftsfria skola, vår vård, våra bra vägar etc etc? För den avgiftsfria skolan - ja, avgiftsfri såvida att vi inte betalar in en särskild summa för skolan. Vården, äldreomsorgen vägarna mm - någon som får ihop att vi kan ha det här med att vi har ett megahögt skattetryck? Och vilka är det som betalar skatt?

Om jag dissar hela ranten? Absolut inte! Men var går gränsen mellan idealist och realist? För de facto - vill vi kunna hjälpa så måste Sverige som land hushålla med ekonomin. Det finns ingen outtömlig sjö att ösa ur. Jag skulle verkligen vilja kunna hjälpa alla som kom hit.

Diskursen kring det här ämnet är så polariserad och full av pajkastning. De på extrema vänstersidan vägrar se att Sverige inte är "pojken-med-guldbyxe"-landet och de på extrema högersidan vägrar som ranten sa att se till något annat än till egna välfärdens standard. Eller det är så diskussionen ser ut i alla fall.

För dem av oss som faktiskt tycker att Sverige fortfarande ska kunna vara generöst - men att vi inte ska kapsejsa helt så att vi inte kan hjälpa någon - har det inte lätt mitt i slagfältet. Andas man att vi måste kunna ta hand om dem som kommer - ja då sammankopplas man med extremhögern. Och när man säger att vi måste göra vad vi kan för att hjälpa - ja, då är man utopivänster. Kan det vara det som är att man då har hamnat rätt...?

Vad jag vill främst är att politikerna slutar skönmåla. Upp med alla uppgifter på bordet. Men en sak är säker - helt fri invandring går inte ihop med att bibehålla den välfärden vi har. Att samhället ska ge våra barn och barnbarn utbildning, att det ska ta hand om oss när det händer en olycka, ta hand om oss när vi blir gamla etc etc. Hur mycket är vi beredda att släppa på detta? Jag frågar mig själv, jag frågar personen som rantade och jag frågar övriga som vill se ett Sverige fortfarande kunna vara generöst i invandringsfrågan. Jag frågar däremot inte de som vill kasta ut folk som redan är här/vill stänga gränserna helt/minska drastiskt på invandringen - de har redan givit sitt svar...

Jag vet var jag står - och visst är jag med på att vi ska kunna skära runt lite i välfärden. Men inte hur långt som helst. Då kommer landet att köras i botten och vi kommer som jag sagt många gånger att vi kommer inte att kunna hjälpa någon. Politikerna måste upp med de här uppgifterna på bordet - ingenting får mörkas.

Politikerna måste kunna leverera - trovärdiga svar - på de minst sagt knepiga frågorna som den stora flyktinginvandringen ger upphov till. Hur skakar vi på kort tid fram tiotusentals nya bostäder? Hur kan vi få in lågt utbildade personer med svaga språkkunskaper på en höglönemarknad? Och var hittar vi alla de nya SFI-lärare, arbetsförmedlare och socialsekreterare som nu behöver anställas? Hur mycket har vi råd med på sikt? Hur ska vi ­kunna ge alla som kommer jobb och integrera dem? För deras skull och för att ­inte bygga ett samhälle med växande sociala motsättningar och främlingsfientlighet? Kan vi ­tillåta oss ett ökat utanförskap och ändå behålla välfärd och trygghet?

----------------------------------------
I varje kommun finns människor som har en anhörig som är gammal och kräver vård och tillsyn som den anhörige inte kan ge och inte heller kan få hjälp med, eftersom kommunen inte längre har varken plats eller råd.

I varje kommun finns anhöriga till dem som lever med funktionshinder som gör att de måste få samhällets hjälp och stöd för att kunna leva värdiga liv. Kommunerna lägger en summa pengar på KommunLex för att hitta kryphål i lagen så att de kan spara in en ännu större summa på indragen hjälp och stöd för en grupp för att kunna ge den till en annan hjälpbehövande grupp.

I varje kommun finns anhöriga till psykiskt sjuka, missbrukare, mobbade barn, dyslektiker, dementa, ungdomar i behov av stöd och hjälp för att inte bli förlorade vuxna, svårt sjuka, människor med tandproblem/värk och inga pengar... och det spelar ingen roll vilken ursprung dessa anhöriga och hjälpbehövande har... resurserna i en vanlig kommun räcker inte till alla när befolkningen ökar okontrollerat och stödet från staten uteblir.
-------------------------------------------
(Anybodys Place)

Bostäder - hur löser vi att alla ska kunna bo någonstans? Och nu menar jag rimlig bostadsstandard. Inte att tjugo personer ska trängas på tio kvadrat och tält känns ju inte direkt något vidare under vintern. Snabbt uppförande av nya bostadsområden (ja, det skulle bli stora sådana). Nu bortser jag från kostnadsfrågan helt (den är dock inte oviktig.) Kommer vi då inte att få ännu mer segregerade områden då det blir våra nya invånares bostadsområden. Kommer inte det att riskera i ett "vi" och "dom" - eller ska vi tvångsskifta bostäder så att det blir blandat överallt. Skulle i och för sig vara intressant att se hur vissa på Södermalm skulle reagera på den idéen...

Om vi tar mitt område - skolan. Hur viktigt tycker svenska folket och politiker det är att höja PISA-resultaten? Själv anser jag att det är viktigt - men viktigast är att det kan bli helt okej om det innebär att vi på allvar istället kan hjälpa dem som kommer hit och behöver vår hjälp. Då ska vi samtidigt vara medvetna om att med än sjunkande kunskapsnivåer så kommer det med stor sannolikhet att också få negativa effekter på svenskt näringsliv med minskade statsinkomster. Kan vi då hitta den balansen?

Att kunskapsnivåerna påverkas av flyktinginvandringen är inget konstigt. Det handlar inte om att vi skulle få in personer som saknar begåvning - utan att det kommer människor med helt andra förberedelser. I det här fallet skulle jag väl kunna skriva brist på förberedelser för svensk skola i stället.

Jag har skrivit om det innan - men jag tar det igen: Tänk dig själv en elvaåring som kommer till ett nytt land och med i bästa hand ett introduktionsår i svenska blir placerad i åk 5. Att den här eleven ska kunna ta sig till all undervisning på svenska inser vi ganska snabbt att det är ganska så svårt. Att den här eleven inte måste få så mycket och svårt stoff att hantera tror jag de flesta kan se som naturligt för att kunna nå kraven för E. Lägg då till att vi i Sverige har områden med många invandrarbarn från olika länder - tror tusan att nivån på undervisningen måste läggas lägre för att E ska nås för samtliga.

Till detta kan vi också addera att om det handlar om flyktingbarn så har deras tidigare skolgång varit minst sagt bristfällig vilket då resulterar att de inte har de förkunskaper som läroplanen anser att elever ska ha i åk 5. Även om de nu har haft någon skolgång så kan vi ju vara tämligen säkra på att deras kursplan har sett annorlunda ut. Annorlunda behöver absolut inte betyda sämre - men det här måste då kunna synkas in för förståelsen.

Vi har ytterligare en faktor i det hela - skriftspråket. Många flyktingar är från arabisktalande områden - och hur ser det arabiska skriftspråket ut? Då kan vi dessutom addera på att de dessutom har problem med att läsa vårt västerländska skrivsätt.

Bara det lilla jag har tagit upp ÄR knepiga problem att lösa. Och vi måste börja med att erkänna det. För jag tror aldrig att problem är olösliga - men vår politiker måste ha mer att erbjuda än enögd kritik utan lösningar.

Som Peter Hjörne skriver i GP så pågår i Europas nära omvärld inbördes- och terrorkrig. "Civilbefolkningarnas lidande är obeskrivligt och miljontals är på flykt från krig i Syrien, Irak och Afghanistan, och fattigdom i Afrika. Många försöker och lyckas fly till Europa. När man läser om de enskilda ödena i den anonyma miljonmängden av flyktingar kan man inte annat än beröras djupt. Människor flyr inte för att de vill utan för att de måste. Och de tar enorma risker. Över 2000 flyktingar har dött på Medelhavet.

Så när Fredrik Reinfeldt uppmanade oss att "öppna våra hjärtan" så hade han rätt. En liberal, öppen stat måste öppna hjärtat. Men det räcker inte att tänka med hjärtat, man måste också använda huvudet och öppet, respektfullt och vidsynt, utan dyngkastande och osakliga beskyllningar, kunna diskutera immigrationens konsekvenser och problem - och vad vi klarar av med bibehållen värdighet.

Det finns frågor som inte har enkla lösningar. Den om migration är en sådan fråga, en fråga som inte besvaras med lätthet och tvärsäkerhet utan med vånda och förståelse för att det inte finns något entydig, enkel lösning. Men i slagordens, parollernas och tvärsäkerhetens rike bannlyses de tveksamma, de som vrider, vänder och våndas mellan hjärta och rationellt förnuft, mellan det ideellt önskvärda och det möjliga.

Vi måste kunna diskutera vad Sverige mäktar med utan att beskyllas för att vara "ett organ för Sverigedemokraterna" eller "att skapa "annonsintäkter på texter som hetsar mot migranter" Beröringsskräck och anklagelser om fascism och rasism har inte fungerat hittills och kommer än mindre att göra det framgent..."

Att invandring är bra för Sverige om invandrarna lyckas bli självförsörjande är en självklarhet - detsamma gäller såklart infödda Svenskar. Att satsa tolv års utbildning på någon som sen ska bli försörjd av vårt välfärdssystem är ju inte direkt tip top för ekonomin. 

Vi kan också se det som så här att svenskar föder inte tillräckligt med många barn och pensionärer lever längre (vilket är dåligt ekonomiskt sätt). För femtio år sedan så fanns det överlägset fler arbetare än pensionärer - idag så är har skillnaden sänkts extremt. Så att vi på något sätt behöver fler arbetande är klart - antingen att vandra in fler som kan arbeta eller som kommer kunna arbeta i framtiden eller att föda fler barn. Att få fler att jobba - men när då politiker ratar förslag som låglönejobb?

Men åt andra sidan så är den mänskliga rasen idiotisk och känslomässig och det värsta av allt så vet en extrem majoritet inte om det utan de antar att de är logiska. Induktiva resonemang används istället för att deducera och komma fram till en logisk lösning eller tankesätt.

Fakta är att Sverige - med bibehållen välfärd - inte har bärkraft för att ha en helt fri invandring. Jag kan offra en hel del - hur är det med er andra? Invandringen hör ihop med integrationen. Och för att vara helt ärliga så suger Sverige på den biten. Det är inte invandringens fel, det är inte invandrarnas fel - det ÄR den obefintliga integrationspolitikens fel!

För som läget är nu...

"The truth is so cold.
A final song, a last request,
A perfect chapter laid to rest,
Now and then I try to find
A place in my mind"

(A7X: so far away)