Jodå, den har en egen dag...
http://www.lutfisk.nu/lutfiskensdag.shtml
Lutande tornet i Pisa vet vi ju vad det är. Men vad är fiskvarianten för något? Eller har det något att göra med att det oftast går snett när man ska bena ur den...
Knas jag, det vet jag ju att det inte är.
Lutningen startar med att torrfisken läggs i vattenbad. Där får den ligga i 4-6 dagar beroende på bland annat fiskens storlek. Vattnet byts varannan dag och temperaturen på vattnet får inte överstiga +10°. Sen är det då dags för själva lutningen. Soda (natriumkarbonat) och kalk (kalciumhydroxid) blandas upp i vatten och hälls över fisken. Karet fylls sen upp med vatten. Fiskarna ligger i karen 4 - 6 dagar, lite beroende kvalitet och konsistens. Mer vatten fylls på och vid behov även mer kalk och soda kan behövas hällas på. Två gånger om dagen lyfts fiskarna upp från botten för att få en jämnare fördelning av kalken i vattnet. Varje fisk kräver sin egen lutningstid. Vartefter fiskarna känns färdiga tas de upp. Kalken tvättas bort under rinnande vatten. Fiskarna läggs ner i ett kar med rent vatten för att lakas ur. Om inte sodan har lakats ur ordentligt så kokar lutfisken sönder när man tillagar den. Det blir då som bekant, för dem som kokar lutfisk, i bästa fall gelémassa och i sämsta fall ingenting kvar i kastrullen. Vid avlutningen så byts vattnet varannan dag. Sen är då äntligen lutfisken är klar, 3 - 4 veckor har gått sedan torrfisken lades i det första blötläggningsvattnet.
Trots avlutning så gör lutningen att lutfisken (tror jag kan stava till lut nu...) är basisk. Den hjälper därför till att neutralisera det överskott av saltsyra som fet mat (läs julmat) kan orsaka. Aha, julmatsmedicin! Ni som äter lutfisk känner ni att den hjälper? Asch för att få reda på det måste ni ju testa julmat utan lutfisk också. Men det är tur att lutfisken avlutas - för innan dess så ligger pH-värdet någonstans mellan 11 och 12, alltså starkt basiskt. För er som inte kan det här med surt och basiskt så är det neutralt när pH-värdet är 7. Vad pH:t ligger på efter avlutningen hittar jag inget värde på. Får väl plocka med mig lite pH-papper hem till jul ;-) 
Till lutfisk används i Sverige långa eller sej. Tidigare gjorde man lutfisk även på torsk, gädda, gös, braxen, lake och sik. I Norge används skrei, som är torsk från Lofoten. 
Metoden att luta fisken härstammar antagligen från Nederländerna och norra Tyskland och är känd sedan medeltiden. Den äldsta notering som finns om svensk lutfisktradition är från Linköping och biskop Hans Brask, 1464–1538, som enligt historien festade på lutfisk med mandel, russin och ärtor under fastan. Lutfisk har varit älskad som festmat i Sverige året runt i över 500 år. Förr åt man alltså lutfisk till helger och fester året om. Gustav III:s hov njöt av den blötlagda fisken under hela våren. I Skåne serverades fisken varje dag under bondbröllopens veckolånga bröllopsfester. I dag äts lutfisk mest runt jul och lutningen påbörjas av tradition på Anna-dagen (9 december). Så varför firar man då lutfiskens dag fredagen innan alla helgon???  Aha - det är den dag då säsongens lutfisk har premiär i livsmedelsbutikerna. Tack för det lutfiskens vänner. Inte för att jag blir mer sugen för det - jag anser fisken vara ganska intetsägande. Säger inte blubb, blubb, blubb. Så kära mor och svåger ni behöver inte vara oroliga - ni får ha fisken för er själva :-) Men fisk äter jag ju annars och vit ska den helst vara. Gott!!! Och nyttigt!!!
Några som inte äter fisk - mer än min pappa då (såvida det inte är inlagd sill eller laxcrepes...) - är de som avstår från alla produkter från djurriket, nämligen veganerna. Idag är det Internationella Vegandagen, World Vegan Day. Dagen startades den 1 november 1994 av Louise Wallis, ordförande i Vegan Society, UK, för att uppmärksamma den veganska livsstilen och påminna om grundandet av världens första veganförening Vegan Society UK som bildades i november 1944 av Donald Watson. Watson var också den som myntade begreppet vegan. Dagen uppmärksammas varje år i Sverige av Svenska veganföreningen och Djurens Rätt. Veganism är mer än bara mat - det är ett levnadssätt där en person avstår från exploatering av djur i den mån det är möjligt och praktiskt. En vegan avstår därför från alla animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honungs- och vaxprodukter samt olika tillsatser av animaliskt ursprung. Veganer avstår även från att använda andra produkter utöver mat som är av animaliskt ursprung som till exempel skinnkläder, pälsprodukter, ylletröjor och dunkuddar. Också produkter som tagits fram med hjälp av djurförsök ratas av veganer. Veganer avstår likaså ofta från konsumtion av tjänster där djur utnyttjas - som besök på djurparker, cirkus som handhar djur, rodeos och tjurfäktning. 
Jösses vilken jobb att ha koll på allt det där. Innehållsförteckningar, lappar som talar om vilket material tygerna innehåller, listor med djurförsök - frågan är hur de gör om de blir sjuka och får receptmedicin, där har det väl varit djurförsök? Kanske man gör undantag i de fallen. Någon som är vegan eller känner någon kanske kan svara. Jag hoppas det finns lättillgängliga listor för veganerna så att de inte behöver slita ut sig för att leva som de önskar. Några som jag hoppas får slita är Felia när de får mitt väl inpaketerade modem... ;-) Ett tag funderade jag på att göra det så väl så att det skulle ta dem lika mycket tid och energi som deras personal och telefonköer har tagit mig. Men jag lät bli - jag hade ju inte varit där och fått se öppningen... Men jag kan avslöja så pass mycket att det räcker inte med något Abrakadabra Simsalabim här, inte heller...

...för att paketet ska...