...bibliotek i skolan skulle det ju vara idag...
Den internationella skobiblioteksdagen...
...är en hel månad :-)
Oktober!!! Dags att vakna nu...
...jag tror ni förstår att min skolas bibliotek missat detta - kanske ska föreslå att vi kör november istället...

Håll i er...

...för nu byter vi ämne :-)

...Till bilar. För idag är det då bilens dag... Och ja, de har en site:
http://bilensdag.se/
Vad är då en bil? Det vet väl alla...
En bil är ett motorfordon som är försett med åtminstone tre hjul, och som inte kan anses vara en motorcykel eller en moped. Från början användes benämningen automobil, från grekiskans αὐτός, autós, "själv" och latinets móbilis, "rörlig". Förkortningen "bil" skapades i den danska tidningen Politiken, 1902.

Bilens ursprung går att spåra i de självgående vagnar drivna med ångmotorer som konstruerades först av fransmannen Nicolas-Joseph Cugnot. Denne utvecklade en självgående artillerivagn kallad "Fardier à vapeur" 1772. Den första vagnen för persontrafik konstruerades 1801 av engelsmannen Richard Trevithick. Under 1800-talets första hälft konstruerades sedan ett antal liknande vagnar både i Frankrike, England och Sverige.
Den första eldrivna vagnen byggdes 1832-1839 av den skotske affärsmannen Robert Anderson. 1862 byggdes den första vagnen med förbränningsmotor av fransk-belgaren Étienne Lenoir. 1870 kom så den första bilen med bensinmotor - konstruerad av tysk-österrikaren Siegfried Marcus än så länge bara på det experimentella stadiet. Senare byggde även Siegfried Marcus tillsammans med Heinrich Walch den allra första bilen med både förbränningsmotor och egen styranordning. Det var den här bilen som kom att kallas "den första bilen" (1874) - och kom att bil den modell Carl Benz senare baserade sin konstruktion på. 
Praktiskt användbara bilar byggdes först 1886 -oberoende av varandra konstruerade de två tyska ingenjörerna Carl Benz och Gottlieb Daimler varsin bensindriven bil. Daimlers var baserad på en hästdroska där han monterat en motor mitt i vagnen och en styranordning vid framsätet som gick genom golvet ned till framaxeln. I Sverige inköptes den första militära bilen till Kungl. Jämtlands fältjägarregemente 1911. De första bilarna var dock alldeles för dyra och underhållskrävande för att bilen skulle slå igenom som fortskaffningsmedel. Amerikanen Henry Ford gjorde, i och med den masstillverkning på löpande band som 1913 inleddes av T-forden, bilen till var mans egendom.

Var mans egendom...
...beror förstås på vad man väljer för bil...

...så snygg att se på...
...men ganska så opraktisk...
...men det ger jag sjutton i, den kan ju bara få stå där så man kan gå ut och titta ;-)
Lite realism här nu va... Men det skulle vara roligt att få kör... Men det har jag ju - för en så där tjugo år sedan :-) Det var coolt. 8-) Gör gärna om det...
Men jag kan ju vara lite mer modest i mina bilönskningar...

 ;-)

Vad jag gör idag då?
...firar bilens dag så klart :-P

Och man kan ju alltid titta på de största bilgalningarna...
...amfibiebilsutmaning... ah - favorit :-)