..religion...
...om jag nu hade haft någon...
Okej, det där med religion har jag ju diskuterat innan. Döpt, konfirmerad bla bla bla... men tro på Gud? Neeeeee...
Bra dag idag att vara kritisk mot religionen: International Blashemy Rights Day...
En dag för alla blasfemiska (heter det så?) individer och grupper. De uppmuntras att öppet uttrycka sin kritik mot - eller förakt för, religionen. Dagen grundades 2009 av Center for Inquiry . En student kontaktade Center for Inquiry i Amherst, New York för att presentera idén, vilket förstainstansrätten satte sitt stöd bakom. VD'n för Center for Inquiry sade angående Blasphemy Rights Day, "Vi anser att religiösa övertygelser bör vara föremål för granskning och kritik precis som politiska övertygelser är, så varför ett tabu på religion". Blasphemy Rights Day fastställdes till den 30 september, för att sammanfalla med årsdagen av publiceringen av satiriska teckningar av Muhammed i en av Danmarks tidningar. Enligt USA Today's intervju med en samordnare för Blasphemy Rights Day, "Vi är inte ute efter att såra - men om folk blir kränkta under dialogen/debatten så är det inte en fråga för oss. Det finns ingen mänsklig rätten att inte bli kränkt."
Och där tappade den dagen mig. Förstår nu varför översättningen säger hädelsens dag. Hädelse - smädelse - göra narr av... Klart som f-n folk blir sårade och kränkta. Och det är en mänsklig rättighet att slippa bli kränkt. Det är en sak att öppet granska och vara kritisk - en helt annan sak att häda/smäda det någon tror på. Om man nu vet om att det för en viss grupp är kränkande med så kallade avbilder - och man ändå gör en avbild. Varför??? Jo helt enkelt av den anledningen att "jag är så liten i mig själv som person och jag måste helt enkelt bli känd men jag har inga större talanger... Så jag ser till att jag gör något som skapar mediarabalder." Fy, usch och tvi!!!
Visst skojar man lite om kyrka, religion och så på hemmaplan - men det gäller att vara försiktig. Små grytor har också öron och tenderar att lätt bli papegojor... De flesta av oss får våra grundläggande värderingar hemifrån. Så se till att inte skojet blir kränkande - och vad som är kränkande det är det bara den utsatte som kan svara på. Sen att ordet kränkt har blivit mode är en annan sak.
Min personliga åsikt är att alla ska få ha rätt till sin egen tro - så länge den inte skadar/sårar någon annan. Och så länge man inte tvingar på andra sitt troende. Allas fria val - att få tro det man vill. Om det är en högre makt som styr eller om det är ödet som styr. Visst drömma kan man och önska att det ska bli så kan man - min åsikt är att det till största delen ligger i ens egna händer, och ens egen talang. Visst det är aldrig fel om de yttre omständigheterna spelar en i händerna. Men personligen har jag lite svårt för att förstå de som förlitar sig på att det är en högre makt som skapar deras framtid, att leva på en bön...