...hutter... dessutom blandat med snö! yeck!
Regn - Snö - Regn - grått - råkallt - hutter.... brrr... dubbelyeck! Ett väder som är mer november än... förslag mottages tacksamt!

På tal om yeck! så är det otaliga yeck! till tramsheter24... Visst ibland är det faktiskt nyheter och ibland så kan det dyka upp ett guldkorn. Kan tänka mig att ursprungliga idén var ganska så okej. Ett bredare forum där man kan lägga upp artiklar för debatt. Och att de då ska granskas innan... Det är någonstans däremellan det har gått riktigt riktigt snett. För när det kommer till män - det kollektiva skuldbeläggandet - så slår de rekord på rekord. Byt ut män i de här artiklarna mot kvinna eller färgad så... Ja vi behöver väl inte säga mer vad det faktiskt handlar om?

När radfeminism är en norm
då blir det som Lunarstorm

@nyheter24 som en fjortisgrupp
Yupp! hög tid att nu växa upp

Men då kommer offermentaliteten... Män objektifierar kvinnor liksom... Yupp och kvinnor gillar Brad Pitt för hans personlighet... Men en man kan ju inte vara kränkt, i alla fall inte om han är vit, heterosexuell och medelålders...

Cattasbubbla har varit så snäll att hon gett oss privilegiepoäng för att underlätta diskussionen. Det är bra i förväg veta om man är i överläge eller underläge att få tycka något i en debatt...

På tal om debatt så... Ja, herregud alltså... Det var väl den som gjorde att behovet att veta var man stod i rang kändes skriande. Den totala kollapsen igår på svt debatt... Var den debatten verkligen på riktigt? Kändes som en tävling i vem som var godast. Patetiskt! Det spelar liksom ingen roll vad som är sant eller inte - det viktigaste är att det är min åsikt som vinner... Sen får andra säga vad de vill! Basta! Och... ja, jösses! strukturell transfobi!??? Nog för att transsexuellas situation är svår och den måste verkligen lyftas - men det var bara något slags strukturanalys de ägnade sig åt. Tala om blind vej... Kanske kunde bjudit in någon transsexuell som expert istället...

Och expert! Ja, det var sannerligen den på TV. En enkelspårig sådan. Igen? Hur mycket otur kan ett mediaföretag ha och lyckas att få in partipartiska (och hävda att de är opolitiska) som experter i debatter igen och igen och igen... och bara från ena hållet varje gång... Det stavas research public service - så nu vet ni vad ni ska göra nästa gång... som om... Men jag är väl inte betrodd att tala - som det vithetsprivilegium jag har... Just det! Vithetsprivilegium... säg det till fattiga svenskar som samlar tomflaskor för att få äta... De där olika debattprogrammen public service erbjuder oss fyller nog - som någon sa - typ samma funktion i dagens Sverige som gladiatorspelen en gång gjorde i Rom...

Där kan man väl verkligen tala om att det fanns de som hade tolkningsföreträde. Alltid jag som har rätt! Klart vi har vänstertrafik här... Det är ni som kör åt fel håll... och nej, ett plus ett är inte två. Det är alltid tre, eller sju... Dumt så det förslår. Men det värsta av allt är att de får härja på helt oemotsagda... För just det - det är ju de som har flest privilegiepoäng...

Så deras absurda uppfattning om att privata tjänster är av ondo och bara kommunala är till godo är något som de inte tänker rubba på. De har ju flest privilegiepoäng - och därför har de rätt. Som det här med privata- och kommunala skolor... Igår skrevs det mycket tänkvärt om den skoldebatten.

Några citat:

Nobelpristagaren Daniel Kahneman tar i boken Tänka, snabbt och långsamt upp något han kallar ”teoriframkallad blindhet”. Har man köpt en teori och börjat använda den är det oerhört svårt att se dess brister. Blindheten drabbar intellektuella, forskare, politiskt frälsta och andra. 

De som slutar tänka kritiskt blir apostlar. För de djupt troende går drömmen alltid före verkligheten. Därför betvivlar jag att Skolinspektionens färska rapport över tillsyn och kvalitetsgranskning 2009– 2013 får någon som helst effekt på nationell och lokal skoldebatt. 

Det senaste året har Gustav Fridolin, skolministern, trott att ”vinstjakt” är skolans problem. Denna tro delas av statsminister Stefan Löfven. V-ledaren Jonas Sjöstedt vägleder dem med tungomålstalande. Men i Skolinspektionens larmrapport lyser de röda varningslamporna nästan enbart i den kommunala delen av skolan:

9 av 10 kommuner har 2009–2013 kritiserats för att de inte planerar, följer upp och utvecklar skolan systematiskt. Ofta vet de ansvariga inte vilken kvalitet skolan håller och vilka behov eleverna har.

Kommunerna saknar strategier för att ge alla elever en likvärdig utbildning. De erbjuder inte alltid den utbildning, omsorg och val som eleverna har rätt till.

4 av 10 kommuner förebygger inte mobbning och kränkningar i skolan.

Friskolorna då? Är inte allt deras fel? Forskarna har inga klara besked om huvudmannaskapets betydelse för kunskaperna. Det lilla man vet är att de interna variationerna är större inom enskilda skolor och klasser än mellan olika skolor, oavsett huvudman. Samt att rektorer och lärare är viktiga.

Sedan 2005 har snittbetyget i 9:an ökat från 206 till 215 poäng, enligt Skolverket. Andelen som klarat alla ämnen är 77 procent mot 75 för tio år sedan. Andelen som saknar betyg i 2–3 ämnen ligger stabilt på 15–16 procent. Allt är inte i fritt fall i skolan, tvärtom. 

Men vilka är bäst? Av 1 360 grundskolor med minst tjugo elever i årskurs 9 har jag sorterat fram de 300 bästa re­spektive 300 sämsta skolorna, utifrån medelbetyg: 

Av de 300 bästa skolorna är 159 stycken, eller 53 procent, fristående. Av de 100 bästa är 68 procent fristående.

Av de 300 sämsta är 285 stycken eller 95 procent kommunala. Av de 100 sämsta är alla utom två, 98 procent, kommunala.

Friskolorna, med bara 15 procent av alla elever, sticker ut positivt. Kommunerna dominerar bottenskiktet.

Slutsatsen är inte att de kommunala skolorna bör avskaffas. Men att fokusera på ”vinstjakten” löser inte de offentliga skolornas problem. Staten och kommunerna borde fundera på hur de kan utveckla hela skolan och då också våga lära av de bästa friskolorna.

Själv anser jag krönikören vara lite för snäll... För vad det verkliga målet med att ta bort de privata skolorna - måste vara en rättvis, likvärdig skola - en skola där alla skolor ska vara lika dåliga. Det är vad jag kan tolka ut av resultat och analys...

Kanske att någon annan vill hjälpa mig med en annan analys? Men eftersom det handlar om skolan - så tar det väl sex år... Många som har saknat mitt nedräknande idag/undrat om jag ska räkna ner i sex år nu. Men neee... sex år är liiite för mycket även för verssprutan jag. Stor risk att det blir rimfrost...

Tänk vad lätt det är att löften ge
när man i regering vill va me'
100 dar blev 6 år till i pin
kom igen, bättre kan du Fridolin

Brutna löften - lips of deceit...