so far away...
"Eftersom självmord kan smitta. Det och inget annat – inte skam eller skuld eller myter som programmet låtsas – är anledningen till att ämnet är tabu. Eller varit tabu. SVT anser sig nu med stolthet lyft detta tabu. Det har andra medier, även Aftonbladet, gjort tidigare i liknande specialare.
Men så fort specialarna är över återinförs tabut. Om en kändis tar livet av sig nämns inte dödsorsaken, såvida det inte är oundvikligt som om dagens motsvarigheter till Sylvia Plath, Ernest Hemingway eller Kurt Cobain dör."
------------------------
"Det upprepas att ”all forskning visar att det är viktigt att tala om självmord, för då kan vi minska skammen”. Att tal om att självmord skulle kunna sätta griller i huvudet på människor är bara ännu ”en farlig myt”, säger psykiatrikern Ullakarin Nyberg.
Det är som att programmet behöver övertyga sig själv för att våga sända det redan klockan 21.00 och inte 22.00 då fler tonåringar hunnit i säng. För det finns, förstås, ingen forskning som visar att det är bra, viktigt eller ens ofarligt att tala om självmord i just underhållnings-tv. Det som är bra i grupp, för anhöriga eller för folk med självmordstankar är inte nödvändigtvis nyttigt som livsstils-tv med miljonpublik."
------------------------
"Låt mig kasta fram en teori så god som någon i detta komplexa ämne: Att ökningen bland ungdomar kan – kan – ha att göra med att klickjagande sociala medier numera gärna tar upp ämnet. Jag känner själv barn som aldrig funderat på självmord men som blev besatta efter att en populär Youtuber lyft ämnet medkännande, ömt, sentimentalt – och helt utan kompetens.
------------------------
"Då är det förstås bättre att det hanteras i kompetenta SVT-händer. Men är det verkligen värt att chansa? Självmord är tabu eftersom självmord smittar. Redan tal om självmord kan smitta. Den så kallade Werther-effekten, uppkallad efter Goethes självmordsroman ”Den unga Werthers lidanden”, som enligt myten startade en självmordstrend på det sena 1700-talet, är inget skämt. Det finns många självmordsepidemier genom historien."
------------------------
"Jag vill gärna skrika högre i den här krönikan, vill egentligen ha en rubrik som nämner ordet självmord, men det vore just så riskfyllt och potentiellt oansvarigt som SVT:s program är."
------------------------
"Och nu kan de glada amatörerna även säga att självmord inte är tabu längre. Sveriges största och finaste medieföretag, public service, har sagt att det tvärtom är bra att prata om självmord. "
Nog för att jag hade velat rasa innan - men säkrast att se programmet innan. Så här efter programmet kan jag bara stå fast vid att det kryper i kroppen av att läsa den dynga han häver ur sig i sin krönika. Att skriva en av landets främsta suicidforskare (Ullakarin Nyberg, med över 30 års suicidforskning) på näsan som journalist är verkligen classy. Han vet uppenbarligen inte ett piss om det han ger sig på. Dessutom kallar han det "livsstils-TV", "underhållning" och "glansig månadstidnings-TV" och det säger nog mest om vilken inställning han har överlag. Fast det förvånar inte heller direkt. Såg att han i en annan krönika avfärdade Carrie i "Homeland" som "ett pillerknaprande vrak", så han gör ett formidabelt jobb med att bidra till stigmatisering av psykisk ohälsa sedan tidigare. Fy fan, rent ut sagt.
Jag tyckte de gjorde det väldigt bra i programmet måste jag säga. Möjligen att vissa musikval hade kunnat bytas ut, men annars väldigt sakligt. Underhållen var jag definitivt inte, fick snarare ont i hela kroppen av att se rörliga bilder på William när han var liten. Viktigt också att de pratade utifrån självmordstankarna och måendet utan att vid något tillfälle nämna hur han gjorde det. DET kan däremot vara farligt!
Inför programmet kunde man på svt läsa:
---------------------------------------------
Ullakarin Nyberg, med.dr. psykiater och suicidforskare:
Varför tar man sitt liv?
– Det finns aldrig en enda orsak till att människor tar sitt liv. De flesta som gör det mår så psykiskt dåligt att de inte ser någon annan utväg. Man vill inte dö, men upplever att lidandet är outhärdligt och det vill man komma bort ifrån.
De flesta som hamnar i den situationen är deprimerade. I depressionen ingår att man får försämrad förmåga att lösa problem och förlorar hoppet om att förändring är möjlig.
Därför är det viktigt att det finns personer i omgivningen som påminner om att det finns hjälp att få.
Depression är en behandlingsbar sjukdom!
Hur kommer det sig att den som tar sitt liv inte tänker på konsekvenserna för andra?
– Att vara så psykiskt plågad att man på allvar överväger döden som en utväg innebär ofta att man sitter fast i en ond spiral av negativa tankar, hopplöshet och känslor av att vara misslyckad. Man är helt upptagen av sin egen smärta och kan till och med tänka att det vore bättre för andra om man inte fanns.
När det är så illa går det inte att samtidigt tänka på konsekvenserna för andra av att man försvinner och därför är det viktigt att personer i omgivningen vågar påminna om det.
Man ska aldrig vara rädd för att till exempel säga: Jag skulle bli väldigt ledsen om du tog ditt liv, du betyder så mycket för mig.
Marie-Louise Söderberg, beteendevetare med specialitet suicidprevention:
Vad är viktigast att tänka på när man skall hjälpa någon med självmordstankar?
”LYSSNA, var respektfull och döm inte. Hänvisa inte bort och försök inte komma med råd och lösningar på ens problem.”
Om jag själv mår dåligt och tänker på självmord vad skall jag göra då?
– Hur svårt och skamligt det än kan kännas så ta kontakt med någon du litar på och kan prata med. Om du inte har någon att vända dig till, sök stöd hos någon av alla hjälplinjer där du också kan vara anonym.
Berätta, människor vill och kan stötta och hjälpa. ”Se människan, medmänniskan som om hon vore du själv, så vet du vad du skall göra.”
Det är vanligt att tänka att man inte orkar leva när livet är svårt och allt känns hopplöst. Det betyder inte att man vill dö eller planerar för ett självmord. Man orkar helt enkelt inte med livet just då och känner att man vill ge upp och fly från alla tankar och känslor.
Det behöver man få prata om med någon som orkar ta emot allt det svåra. Men livet förändras, det kan bli bättre. Du kan få hjälp med dina problem och ditt lidande. Vi vet det och behöver bli påminda om det.
Vi människor behöver hopp, tröst och bekräftelse.
Vilka är de största fördomarna som finns om självmord?
– Att det bara är psykiskt sjuka som tar livet av sig. Omkring hälften av alla som tar livet av sig har eller har haft kontakt med psykiatrin i samband med självmordet. De med lindrigare ångest och nedstämdhet söker ofta för fysiska åkommor och har kontakt med primärvården.
Men det finns också de som drabbas av förluster och oöverkomliga svårigheter och problem under livet och som i sin förtvivlan inte kan se någon annan lösning än att dö. Det kan handla om stor ensamhet, mobbning, spelförluster, ekonomisk konkurs, obotlig sjukdom mm.
Människor som hamnar i ett existentiellt dilemma kring syftet och meningen med livet. De kan vara svårare att uppmärksamma, se och hjälpa. De ber inte om hjälp av skam och kan isolera sig. Med större kunskap om suicidprevention och ökat mod kan vi våga se, möta och rädda varandra.
Johanna Nordin, verksamhetsansvarig Minds stödlinjer
Vad är viktigast att tänka på när man skall hjälpa någon med självmordstankar?
– Att visa att man vill hjälpa, att våga lyssna på svaret även om det är svårt. Att inte förminska, förringa, fördöma eller kritisera någons känslor. Att försöka inge hopp och prata om det som är bra i livet, hitta anledningar till att leva, mer än anledningar till att vilja dö. Att vara medveten om sina egna reaktioner och se till att ha någon att prata med själv efteråt.
Blir det värre om jag frågar om någon tänkt på självmord?
– Nej, forskning visar att om man pratar om självmord minskar tabut som gör att en person kan känna sig helt ensam med sina tankar, så att man kan prata om de möjligheter som finns.
Vilka är de största fördomarna som finns om självmord?
Att den som talar om självmord inte gör slag i saken.
Att självmord smittar om man talar om det, tvärtom så kan det göra att tex unga idoliserar och ser upp till personer som vågat ta sitt liv, om man INTE pratar om det.
Att det aldrig går att hindra en person som har bestämt sig. Självmord är ofta en impulshandling när det väl sker (även om planer naturligtvis kan ha funnits mycket länge) och därför går det att förhindra, både genom fysiska hinder och genom att vi vågar prata med en person som mår dåligt.
Att självmord är en rationell handling som bygger på genomtänkta uppfattningar om livets värde. Självmord begås nästan aldrig av personer som är i psykisk balans, utan för att man upplever att man inte har något val, att livet helt enkelt är för svårt att leva, och då ses döden som den enda utvägen.
Jan Beskow, psykiater och suicidforskare SPIV
Är det farligt att tala om självmord?
– Att tänka på självmord som en utväg ur svåra situationer är vanligt. Om ingen frågar hur man mår kan det bli livsfarligt. Men det är ett känsligt område och man bör veta hur man ska tala om det.
De som själva plågas av självmordstankar eller efterlevandesorg vill bli befriade från tystnadens ok, de vill inte tigas ihjäl.
Är det inte tungt att jämt syssla med självmord?
– Jo det är det när man som psykiater möter personer färdiga att ta sina liv utan att veta hur man ska kunna hjälpa dem. Det är en ständig oro att de ska förverkliga sina självmordsplaner.
Men att arbeta med självmordsprevention, att öka förståelsen och öka deras möjligheter att åter finna glädje i livet är djupt meningsfullt och inte tungt.
Ludmilla Rosengren, läkare och KBT-terapeut:
Kan jag verkligen fråga mitt barn om det har självmordstankar?
– Det kan du, det är viktigt att du frågar. Anledningen till att många inte vågar fråga är att de är rädda för svaret. Vad ska de göra om barnet svarar att de har tankar på att dö? Då är det bra om föräldrarna berättar hur ledsna de skulle bli. Att de älskar sitt barn. Att de ska hjälpas åt att få hjälp. Att barnet inte är en börda för att det mår dåligt.
Blir det värre om jag frågar om någon tänkt på självmord?
– Nej, tvärtom så känns det ofta väldigt skönt om någon vågar prata om det hemska man känner och tänker på. Att inte vara ensam med det.
Om jag själv mår dåligt och tänker på självmord vad skall jag göra då?
– Berätta för någon. Be om hjälp. Ring 90101. Vårdcentralen. Skolkuratorn. Om det är akut; psykakuten.
Vilka är de största fördomarna som finns om självmord?
– Att man smittar någon genom att prata om självmord. Att den som pratar om att ta sitt liv inte skulle göra det.
Sonny Wåhlstedt, förbundsordförande SPES:
Vad är viktigast att tänka på när man skall hjälpa någon med självmordstankar?
– Det är viktigt att låta personen få berätta och bli bekräftad i sin förtvivlan, att lyssna utan att ge förslag på snabba lösningar. Personen har ofta kämpat länge eller drabbats av plötslig akut livskris.
Samtalet ska bygga på ett långsamt förtroende som kan bära trots personens starka tvivel på möjlig lösning eller bättre framtid.
Blir det värre om jag frågar om någon tänkt på självmord?
– Min erfarenhet att det leder till en avlastning av oro och skuldkänslor, förutsatt, att jag tryggar personen att jag uppskattar förtroendet och att jag hjälper till att normalisera.
Normaliserande innebär att förklara att det är normalt att tänka så när man mår dåligt, men att våga berätta är en början på en ny väg där man söker stöd från sin omgivning.
Om jag själv mår dåligt och tänker på självmord vad skall jag göra då?
– Våga be om hjälp på samma sätt som om du har så ont i kroppen att du behöver söka hjälp. Lita på att det finns personer som lika självklart vill stödja dig oavsett om du har ont i kroppen eller knoppen.
----------------------------------------------------
Dessa självutnämnda experter på än det ena och än det andra som Virtanen med flera, försök med det här någon gång: "Jag vet helt enkelt inte ett smack om detta ämne!"
Så Virtanen: "Open your Eyes"...

Föregående inlägg: still breathing...
Nästa inlägg: OK...
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar