"När en politiker säger att vi sitter i samma båt så var på din vakt, betyder det att det är du som skall ro." (Vilhelm Moberg)

"Mer pengar till område X" är så lätt att säga inom politiken. Betydligt svårare är det att säga "det här vill vi spara in på". Men tiden närmar sig med stormsteg då det kommer att vara helt nödvändigt. Självklart kommer partierna och politikerna fortsätta att försöka låtsas som att massa "satsningar" görs utan att resurserna kommer någonstans ifrån. Och att på motsvarande sätt försöka dölja besparingarna så att det ska se ut som att de inte görs. Man kan ju i alla fall drömma om en större tydlighet, öppenhet och ärlighet än idag. Medborgarna har rätt att få veta. Och man kan tycka att det borde vara politikernas plikt att göra detta klart och tydligt för dem.

Det borde inte vara så svårt att förstå. Det är inte raket forskning och inte heller är det "Higgs Boson"...

...men svensk politik är banne mig mer svårbegriplig...

Naiviteten...
---------------------------------------
Igår tittade jag på filmen Bamse och tjuvstaden med Milo. Har sedan funderat över handlingen. Tjuvarna i Bamses stad är numera snälla, och ägnar sig åt hederligt arbete. Av berättarrösten får vi veta att om man är snäll mot de dumma, så blir de till slut snälla de också. Om familjen gris bjuder Vargen på saft, så blir han snäll och hjälper sedan till att sköta om hästen.

Det kan nog ligga något i det, men det som liksom faller bort (även om det är en stor del av handlingen) är att det som gör att sorkar, vargar, Knocke&Smocke, sjörövare och andra håller sig i skinnet är Bamse. Bamse är förvisso snäll men har ett våldskapital som, även han sällan använder det, vida överstiger de ovanståendes. Hade inte Bamse varit där hade Vargen inte blivit snäll när de bjöd honom på saft. Han hade ätit upp familjen gris, stulit hästen och sedan druckit upp saften ändå.

Om vi drar en parallell till den riktiga världen så funkade det länge på samma vis. Problemet är tyvärr att numera hinner inte verklighetens Bamse jaga några tjuvar. Han sitter fast i sin stubbe och administrerar sig själv, och sliter sitt hår när han försöker beställa dunderhonung i ett dysfunktionellt datasystem. Att hämta den hos farmor går inte längre, och konsulten som hyrdes in hävdade att det var bättre att bara ha en burk hemma. Eventuella likheter med Försvarsmakten och Polisen är helt slumpmässiga och oavsiktliga.

Trevlig helg konungariket Sverige, och lycka till med saftkalaset.
-------------------------------------------
(fb)

Men Sverige har ju aldrig varit så tryggt som nu...

Det Thomas ger uttryck för är han långt ifrån ensam om...


En massa om det vanliga snacket - statistiken som säger ditt och datt och faran om att folk nu köper på sig pepparspray och dylikt. Att fler oroar sig? Inte konstigt! Sjätte Mannen beskriver det bra i Nu och Då:

Sen kan alla dessa kändisar stå och säga vad kattsingen de vill i youtubklipp, politiker kan bedyra motsatsen etc etc. Men människor upplever det ju otryggare. Nej! jag tänker inte påstå att upplevelser är samma som fakta. Inte ens om många människor upplever samma sak. Men om många människor upplever samma sak - så kanske det är dags att lyssna? Att som nu påpeka än fler statistiksiffror hit och dit gör människor förbannade för att det inte lyssnas på folket. Jag tror inte att vad de flesta behöver är peppig inspiration, brandtal eller någon fiffigt komplex handlingsplan. Utan lite lugn och ro. Visa mig ett stapeldiagram eller en överbetald föreläsare till och jag ska visa dig ett monster.

Och inte blir vi lugnade ett dugg heller! För se otrygghet är inte vetenskap! Vi lever i statistiken och de hårda källornas tid. Åsikter väger inte tyngre än de siffror på vilket argumenten vilar. Med tabeller och grafer låter vi beskriva vår omvärld, inte så mycket som den känns utan som den faktiskt är. I vår enfald inbillar vi oss att bara vi har all fakta på bordet är debatten vunnen, eftersom motsatsen är ologisk. Och ologiskt hade det kanske också varit, om människan var rationell.

Det senaste exemplet är diskussionen om svensk brottslighet som tornat upp under den senaste veckan. Statistiken talar sitt tydliga språk: det dödliga våldet i Sverige minskar. Detsamma gäller andra våldsbrott, så som misshandel och personrån. Samtidigt är den allmänna uppfattningen en annan. Många människor känner sig otrygga i Sverige av i dag; en känsla som ytterst sällan kan botas med statistiska sanningar. Människor fungerar liksom inte så.

Dagligen rapporteras det numera om dåd som begås på öppen gata. Det är skillnad på våldsbrott och våldsbrott. Att grovt kriminella har ihjäl varandra från tid till annan ingår liksom i spelets regler. Den kriminelle vet att livet han lever innebär betydande risker; inte bara för honom själv utan även för människor i hans närhet. Så har det alltid varit – så kommer det alltid att vara – i en värld där samhällets lagar inte gäller. Och för de flesta av oss utgör dessa få individer inte något som helst hot mot vårt eget liv och hälsa.

Men det våld vi nu ser - de mord som det rapporteras om - vi upplever dem som om  de kom från ingenstans och att de äger rum på platser som de flesta av oss upplever som säkra. Liken ligger plötsligt i vår egen farstu och vi kan inte hjälpa att undra hur f-n det kunde bli så här.

Det är naturligtvis viktigt att påminna människor om att Sverige av i dag inte är otryggare än Sverige av i går. Rent statistiskt sett. Det är dock minst lika viktigt att påminna sig själv om att människans känslospektrum inte består av ettor och nollor. Rädsla, om än bara en inbillad sådan, upplevs minst lika starkt alldeles oavsett om den är befogad eller ej. För även om vi lever i statistikens tidevarv är vi till syvende och sist bara människor. Människor som känner, i kött och blod.

Men att vara rädd för rädslan? Syltryggspris till Malmö stad. För att de plockar bort film för att ett föräldrapar fått ett oroligt barn. Ja, i sydsvenskan kan vi läsa:

"Alfons och odjuret" producerades av Malmöbolaget Pennfilm efter Gunilla Bergströms bok med samma titel från 1978.

I boken och filmen har Alfons fått en ny boll och spelar med kompisarna. Alfons får till ett jätteskott och bollen försvinner. Alfons skyller på den minsta pojken, bollkallen.

Alfons slår bollkallen, som flyr. Alfons letar efter den slagna pojken i en vecka, utan att hitta honom. På nätterna vrider sig ett odjur under Alfons säng. Odjuret försvinner inte förrän Alfons hittar bollkallen och ber om ursäkt.

"I detta fall har förskolan visat en film som varit direkt opassande för små barn, våldsam och alldeles för skrämmande," skriver föräldrarna i anmälan till Skolinspektionen.

Skolinspektionen har med stöd av skollagen (se fakta) begärt utredning och svar från Malmö stad.

Nu har Malmö stad fattat följande beslut:

Att film inte ska visas på förskolan den närmaste tiden."

Ursäkta mig! men jag smäller ta mig tusan av. Förstå när den här generationen kommer ut i verkligheten. Tänka sig att det inte bara är sockersött i barnböcker. Alfonsböckerna och -filmerna är ju faktiskt sådana att de handlar om att bearbeta den verklighet barn befinner sig i.

"Filmen har visats på bio i 25 år. Det kan nog vara en miljon barn som har sett den. Det här är första gången jag hör att någon förälder har blivit upprörd, säger Pelle Svensson.

Någon gång ska vara den första - och har man väl gett efter en gång så är det bara att förvänta sig att fler sockervaddsföräldrar följer efter...

Lisbeth Mårtensson, utbildningschef över en rad förskolor i västra Malmö, medger att Alfons Åberg är väletablerad barnkultur: Så är det. Men de individuella upplevelserna är olika. Vi måste hantera vad som händer på förskolan, säger hon."

Ja, givetvis så lyckas de hitta något i skollagen...

"Malmö stads beslut grundas på skollagen 4 kap 7 §: "Om det vid uppföljning, genom klagomål eller på annat sätt kommer fram att det finns brister i verksamheten, ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas.""

Jo men visst serru! Farliga farliga Alfons! Så här växte vi upp...

För att inte tala om alla fina sagor med kärlek som typ lura ut bonusbarn i skogen och lämna dem till en pepparkakshäxa eller om vargen som åt upp gamla släktingar och där man sen skär upp magen på vargen för att få tillbaka släktingen...

Vi har sett Ronja Rövardotter springa själv i skogen och bli angripen av vildvittror och även då tillåtas leka själv på "taket" där hon hoppar över helvetesgapet...

Eller Calle Snusk - som lärde oss harakiri med hjälp av en brödkaka...

Och tänk att vi såg på John Blund som kom med droger (sömnsand, jo jo...) för att få oss barn att somna. Hm... inte konstigt att jag har fått osomnina...

Allvarligt: Så här blir det när curlade, vaddinlindade barn får sätta agendan - eller rättare sagt deras föräldrar då.Vi bor i ett samhälle där den som skriker högst får rätt. Min gamla ironi "Förbjud allt" är snart verklighet - ja som i Whiskey in the jarMen Pippi är bra hon! Je suis Pippi...

Aftonblaskets lördagsledare snurrar till det rejält med att anmälan kränkte de lättkränkta. Nej! det handlar inte om att vi vill tysta de lättkränkta föräldrarna. Nej! det handlar inte om att inte ta barnets rädsla på oro. Nej! det handlar inte om kränkta reaktioner. Vad handlar det om då? Jo, det att faktiskt under säkra former vänja barnet vid att livet inte alltid är en slätsopad curlingbana. Livet är otäckt ibland. Orättvist också. Men att tro att barnen mår bra av att skyddas från allt svårt skapar veka, världsfrånvända individer. Att stoppa tävlande, kräva millimeterrättvisa, ha allergihysteri i varje offentlig vrå och ordna krisgrupper för minsta lilla drama, det rustar inte barnen för verkligheten.

Som förälder har man ett ansvar för sitt barn, ett ansvar som har många betydelser, varav ett är att ge sitt barn en trygg uppväxt. Allt för ofta numera upplever jag att det håller gå helt överstyr. Gör vad du tror blir bäst för ditt barn, ge dem en trygg uppväxt, men snälla - låt bli att curla barnen!

"Första steget mot ett lyckande är ett misslyckande", "För att lyckas måste man våga misslyckas", och så vidare. Listan kan göras lång, men de bär på samma poäng. Jag tror på att skyddar man ett barn från precis allt – då växer den lilla ögonstenen upp till en ganska så världsfrånvarande person som inte fullt ut har greppat det där med konsekvenser. Och ju äldre vi blir, desto större grejer sysslar vi med, som ger desto större konsekvenser.

Hur många är vi inte som har bränt oss på något när vi var små? Jo tack... Det finns en klar sanning i "bränt barn skyr elden". Men Aj Aj! Det var varmt. Men samtidigt så lär man sig att ha respekt för värme och sånt som står på spisen. På ett taskigt vis, yupp! men man lär sig. Man misslyckads och man lär sig. "Av erfarenheten blir man vis"...

OBS! Det här är ingen uppmaning att få barn att bränna sig på spisen. Som förälder ska man självklart avstyra en händelse som håller på att gå helt fel. Jag uppmanar så klart inte till att någon ska låta barnen skada sig själva. Lite som att om man tröstar ett barn som ramlat innan barnet börjat gråta - ja, då finns det en stor risk att barnet börjar det gråta för att det är förväntat. Givetvis gäller inte detta vid ett allvarligt fall. Men det borde vara underförstått...


(GP)

Dessa övercurlande föräldrar känns som om de har en enorm rädsla och lättstötthet. Alla tar till sig för minsta lilla grej i dag. Man skyddar sig så mycket det bara går och i stället för att handskas med en konflikt eller ett problem så sätter man upp förbud mot en massa olika saker. I grunden vill ju alla föräldrar det bästa för sina barn, men det går över styr. Man får inte glömma bort att lita på att ens barn kan klara av att lösa en situation själv. Var rädda om era barn, var inte rädd för dem. De kommer att ramla, hur mycket ni än försöker förhindra det. Huvudsaken är att ni finns där och hjälper dem ställa sig upp igen!

Viktigt att beakta är att vi är olika känsliga och att vi reagerar på olika saker. Detta betyder INTE att en massa saker ska plockas bort bara för att det skulle kunna uppröra. Tänk på alla oss som är HSP då till exempel...

- Att man blir lätt uttröttad av många starka intryck.
- Att man har väldigt lätt för att komma på nya idéer.
- Att kunna känna av stämningen när man kommer in i ett rum med människor.
- Att man har ett större behov än de flesta att vara för sig själv ibland.
- Att man ofta hör undertoner i det folk säger.
- Att man är bra på att entusiasmera och inspirera.
- Att man engagerar sig lätt i andras problem.
- Att folk i allmänhet tycker att man är vänlig och behaglig.
- Att ens känslor är väldigt lättväckta.
- Att man svänger snabbt i humöret.
- Att man lätt blir stressad i kaotiska miljöer där det skramlar, tutar, doftar, låter och folk rusar omkring.
- Att man intensivt njuter av skönhet och ser nyanser som många tycks missa.
- Att Man oftare blir mer ledsen än andra för småsaker och att man känner intensiv lycka inför sådant som andra knappt lägger märke till.
- Att man ofta får höra sådant som "Du är överkänslig", "Ta inte åt dig så mycket" eller "Vad du överreagerar".
- Att man har svårt att mentalt släppa sådant som har hänt. Att man kan grubbla över sådant som man själv har gjort eller vad andra har sagt. Att man har svårt att sätta punkt och gå vidare.

Att lätt uppfattas som blyg: Din ovilja att stå i centrum och benägenhet att ibland dra dig tillbaka på skolgården uppfattades av förskolepersonal och lärare som att du var blyg och osäker.

Extra känslig för kritik: Du tar åt dig lättare än andra för saker som du egentligen borde kunna hantera, samt för sådant som inte alls är personligt. Under en skör dag kan du börja gråta eller bli förbannad för minsta lilla.

Behov av ensamhet: Medan kolleger och vänner kan vilja varva ner tillsammans med en öl efter jobbet längtar du bara efter att åka hem och lyssna på en podd eller äta middag framför tv:n. En hektisk dag eller aktiviteter i ett kräver ordentlig återhämtning – utan folk.

Att kämpa med sitt inre: Nej, du är inte en av de där rationella personerna som konstaterar att "nu blev det så här och det är väl inget att hänga upp sig på?". Tvärtom: du analyserar, grubblar och ältar. Kanske är du inte introvert, men du har ett komplext (och rikt) inre.

Att känna av andras sinnesstämning: När någon kliver in i ett rum kan du på en gång avläsa om hen är harmonisk eller stressad, glad eller ledsen. Du behöver inte ens prata med personen i fråga: du tar in stämningen instinktivt.

Att påverkas negativt av andras dåliga humör: Att vara bland personer som är arga, upprörda, stressade eller nervösa gör dig orolig och alldeles matt.

Ljudkänslig: Höga och skarpa ljud som sirener, gasande motorcyklar och skrammel är ytterst obehagligt och stressframkallande – och kan få dig att helt tappa koncentrationen.

Koncentrerat...


Hoppla!
Jag trodde juice redan var pressad... 😳

Annat att pressa - men som tydligen inte får plats. Vi pratar STORA problem här...


(trams24 - archivelänk)

 🙄

Kan någon allvarligt tala om för mig vad det är för skillnad mellan trams24 som säger sig inte vara en satirsite och satirsiten inzoomat?Det mest PK vore väl ändå att svampen hette Göta Petter...

När till och med att hur man ska äta en semla rätt!? Så äter du semlan utan att tappa stilen TRAMS!!! Bara att ta upp ämnet...

Jo jag vet - SEMLA - är ju sååå gardagens nyheter...Kan någon förklara för mig vad falsk grädde och mandelmassa är? Det senare kanske är något som förekommer i denna?


Man kan ju undra vart någonstans det gick fel - för något säger mig att vi har familjens svarta får här...

Lite som om slaktarens telning skulle säga "som slaktarbarn firar jag naturligtvis köttbullens dag" #köttfritt

Ja, även denna vecka fick vegofel bli vegorätt...

 

 

"Bubblande saft eller bongvatten. Vi går ut starkt med en "ogrässmoothie". Nordisk naturkraft! Och mango. "Pschoo. Det blir som sorbet." En flaska smoothie, två polkamönstrade sugrör. Ett ögonblick av perfekt systerskap. Och där kom patentflaskan! Nu skall man göra bärmilkshake. Av mandel. Krossar ett isblock med en hammare. "Slush-ice-känsla"

Hampafrön. Ja just det. Hampafrön. En rödbeta blir sensuellt smekt. Plötsligt utbrott av kroppsmålning medelst mat. Spontan dressinutflykt! "Regnbågen i ett glas" - "den här har kraft!" Blandade nötter, japansk soya och kokosflarn. Därefter pumpalatte. Snorta kardemumma? Ja, det går. Pumpalatten sötas med kokossocker.

Kor bländas med solkatter. Vik hädan, kött! Grönkålsmassage utlovas. Hippiedekorationer plockas ut i trädgården. Latte på tepulver och havre. "Med full antioxidantkraft". Honung, får vi veta, är problematiskt. Lönnsirap egentligen att föredra. (Vanlig sirap som görs av djur är naturligtvis inte att tänka på.)"

Tack @Fnordspotting att du gör TV så underhållande...

Undvikande TV däremot...
Bandyn är världens näst största Vinteridrott Skärpning TV!!!

Sargvakten från tweeten ovan - han kan beskriva bandy som ingen annan. Läs kusligt och snörikt samt en alla hjärtans dag-hyllning till bandyn och förundras! Jag är så tacksam att Bandypuls sänder en del - så även från mina kanariefåglar. Höjdpunkterna lägger de också upp - så ALLA kan se. Bara stort tack! Och så bandynöjd är jag efter fredagens match. Även coachen - bördig från Lilla Småland - verkar nöjd. Det handlar om att slutspelsplatsen faktiskt är klar! Så jäkla gött! Detta efter ett härligt målkalas mot Lilla Paris i en match som slutade 9-4. 

Mer bandypositivt att Löfstedt och Andersson förlängt! Yey! bara jätteyey alltså! En match återstår av seriespelet sen ser vi fram mot kvartsfinalerna och jag hoppas verkligen (nope! inget jinx) att mina kanariefåglar kan bjuda upp till en rejäl kamp.

Mindre rejäl kamp här...

...mest stolt att jag tog alla i makt & pengar. Staten och kapitalet...

Ja, i detta genustjosansvejsanland anses det där väl som Unholy confessions...

God Morgon Måndag!!!

😁 😘 ❤️