...den som låtsas att den är opartisk...

"Dirawi ska sedan återigen leda Melodifestivalen. Dirawi ska vidare traditionsenligt leda Musikhjälpen. Och Dirawi har också lett Ginas show, Ginas värld och så har hon sitt eget intervjuprogram Edit: Dirawi."

...vidare...

"Malena Ernman - som har bevisat sin opartiskhet genom att precis som statsministern stämpla ett riksdagsparti som "nyfascistiskt" - ska läsa Ring klockor ring på nyårsafton."

...vidare...

"Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård har, utan tidigare tv-erfarenhet, rekryterats till kulturmagasinet Kobra. Thomsgård är nyskapande och har bland annat krävt en lag som skulle tvinga henne att flytta från Hornstull på Södermalm för att bryta segregationen."

...vidare...

"Lena Sundström - hennes debutbok från 2005 var en svidande uppgörelse från vänster med socialdemokratins högervridning och privatiseringsiver. Dessutom har hon visat hur fruktansvärt främlingsfientliga danskar är. Sundströms vänsterperspektiv blir en tillgång för SVT när hon som programledare ska leda en serie om yttrandefrihet."

...vidare...

"Behrang Miri - Miri har meriterat sig genom att skriva ett förslag till kulturpolitiskt program åt Miljöpartiet och genom sitt tidigare initiativ att plocka bort Tintin-album från biblioteket på Kulturhuset i Stockholm."

Enkelt sagt - en alldeles briljant Expressenledare - läs hela!!!

Vänstersidan kallar denna ledare alla märkliga brunmålande tillmälen. Vet inte var jag kan hitta något sådant - men de har någon tro att alla som inte håller med dem är SD eller ännu längre höger ut. Och tvärt om - att alla som inte är SD är vänster.

Tänka sig...

...att vi med stor säkerhet är många utspridda på denna gråskala - vissa lite mer till vänster om mitten, andra lite mer till höger och så de som jag är ganska nära mitten av gråskalan.

M
en de höjda rösterna visar väl bara hur träffade och kränkta de där ömma lilltånglarna blev. Jag erkänner - jag kan faktiskt inte låta bli att le åt indignationen som uppstått över kritiken av SVT:s (och Public Service) påstådda opartiskhet. Deras kära moderskepp är under attack liksom...

För att riktigt attackera får vi väl snart veta att på spåret ska bjuda in bullenredaktionen som jäst till Kakan och Kringlan...  ...som om vridningen vänsterut så lyckades de ju även få in partiledare Schyman att svara på "Vart är vi på väg?". Ja, det undrar vi väl alla...

Det är en sak att vi kan vara arga hur fördelningen mellan vänster- och högernunor vi får se i rutan ser ut. Men! PS (Public Service) är något som alla finansierar från höger till vänster som betalar TV-licensen. Visst vi kan gärna ha vänstervriden PS - men då måste ta mig tusan PS diverse medieutbud göras valfria om man vill betala till dem eller inte.

Vad jag tycker om att en som tydligt gått ut med ett vidrigt polisförakt och hat ska vi tala tyst om. Men jag tycker inte att en sådan person ska sitta i TV-rutan! Visst alla kan göra fel, ångra sig och be om ursäkt för det. Att jag tycker att det måste gå att se till proportionerna på vilket felet är och inte bara döma ut. För vi bör verkligen fundera över vad vi går miste om i form av litteratur, konst, musik – eller för den delen humor – om brister i upphovsmännens karaktär ska göra dem till persona non grata.

Det var förmodligen lättare att förhålla sig till dåtidens stjärnor och deras åsikter, när ordet idol fortfarande syftade på en gudabild och inte som i dag på en känd person som vi placerar i ett massmedialt Pantheon. I en tid när kändisar får symbolisera det liv vi skulle vilja leva och vi följer dem i detalj på sociala medier, blir de till mångas hjältar i vår tid. Men när som helst kan de också bränna sina vingar och falla handlöst mot marken. Vissa personer åker ut i kylan direkt medan andra får vara kvar i värmen trots snarlika överträdelser - det betyder att vi dömer med dubbla måttstockar. Alltför ofta är måttstocken till klar fördel för den som står till vänster på den politiska skalan.

När spelreglerna för vad som är salongsfähigt att tycka och säga är otydliga för personer i det offentliga rummet, spiller det snart över även på dem som står utanför strålkastarljuset. Det hör till ett civiliserat samhälle att säga ifrån när någon passerar anständighetens gräns, men insikten om att vi inte är konsekventa i våra bedömningar bör mana till en viss ödmjukhet när vi ser drevet ta form. Framför allt bör vi komma ihåg att vi kan kritisera utan att för den skull demonisera.

Att vara arga på PS och kritisera dem - ja! Vi kan också kritisera det Gina har sagt/skrivit om judar - om det är hon som skrivit det. Sanningshalten i allt det som skrivits på olika bloggar är svårt att kontrollera, dessutom detta med bilder där enstaka citat helt ryckta ur sitt sammanhang. Men kritisera då DET. Nu har all ilska - mot PS, mot ev uttalanden (som såklart kan fördömas) - fått smälta ihop till en enda hatstorm mot Gina i samband att det annonserades att hon ska bli julvärd. Var och en är fri att tycka vad den vill om den som utses - men proportionerna att Gina har fått ta i stor sett ilskan för allt är galna. Visst - lätt att det blir så när all ilska ska ut i en tweet på 140 tecken, då finns inte utrymmet att skilja på sak och sak och sak. Själv finner jag alla dessa personliga påhopp djupt avsmakliga. Varför inte istället i det läget sitta på händerna?

När jag ser vissa kommentarer så förstår jag att det finns skor med kardborreband till vuxna...


(ansiktsboken)

Jag vet - SKMA kan inte svara för alla judar. Men att de går ut och säger det här tycker jag borde betyda en hel del. Vad Gina har sagt mer - se vad jag sa om det ovan. Och istället för dessa personpåhopp kanske man borde be Gina om svar på detta? Mig veterligen så är det lättare att få information på det sättet. Om hon nu sagt/skrivit så kan hon kritiseras för det i sak - men inte för att SvT anställer henne för det. DET måste man se att det är SvT ansvariga för. Och deras - ja hela PS anti-judiska inställning är för jäklig. Gång på gång gör de övertramp mot judar - men inte heller det är Gina skyldig till. Rasa mot PS anti-judiska agenda. DET finns det sannerligen skäl till!

Men att agera med dessa  fula personpåhopp som jag sett många göra nu - ptja, det känns som om PS/SvT träffat mitt i prick i en gillrad trollfälla? Att de via detta nu får bevis på att deras syn på mångfald i TV-rutan är den rätta - då Gina nu fått så mycket hat. Gina Dirawi är Israelkritisk - och det kan vara bra att skilja på det och antisemitism. "I sin blogg har hon fördömt Israels behandling av palestinierna, hävdat att "Israel tar efter Hitler" och tipsat om en bok av Lasse Wilhelmson som stiftelsen Expo klassat som antisemitisk. Sedan dess har Gina Dirawi flera gånger bett om ursäkt för sina "klumpiga och ogenomtänkta" bloggposter och förklarat att det aldrig var hennes avsikt att förringa Förintelsen." (Jan Andersson) Men som nämnt ovan så har hon bett om ursäkt för detta åtskilliga gånger och för SKMA är den saken utagerad. (Läs gärna hela JA:s krönika) Och att börja kritisera att hon inte kan leda julprogrammet för att hon är muslim?

Dessutom finns det då de som drar in i debatten med att fråga om man tror att Åkesson/Söder skulle få leda ett program/vara julvärd??? Det kan vi nog svaret på allihopa - men hur i sjuttsingen kan man dra in detta i kritiken mot Gina? Hon är heller inte ansvarig för vilka PS/SvT anlitar - rikta kritiken mot rätt ställe och rikta den för rätt saker.

Apropå de antimuslimska angreppen på Gina med anledning av att SVT utsett henne till årets julvärd så finns det anledning att påminna om att fantasierna om att jultraditionerna hotas av illasinnade krafter även har en antisemitisk tradition - en tradition som för ett antal år sedan ekades i AB. Den amerikanske bilkungen och antisemiten Henry Ford - författare till den ökända pamfletten "Den internationelle juden" - hävdade redan på 1920-talet att judarna som en del av en allomfattande konspiration sökte underminera julen (time). Idag hörs återkommande från delar av den amerikanska högern anklagelser om att liberaler och ibland judar bedriver ett "krig mot julen" ("War on Christmas"). En ledande röst i denna kör är nyhetskanalen Fox News

Kanske var det sådant som AB:s bilkrönikör Collin lyssnat till när han 2005 (AB) informerade sina läsare om hur en mäktig "judelobby" försökte bannlysa ordet jul: "Julen närmar sig, men ordet jul hörs sällan. I stället för Christmas säger man ”Hollyday”. Det är den starka judelobbyn i USA som anser att ordet ”jul” har en kristen underton (jo, det kan man ju hålla med om, det var väl då Jesus Kristus föddes?). Redan förra året hade stora varuhuset Macy’s i New York tagit bort det fula ordet från sin julsatsning, och nu går det med svindlande fart. Knappt nån som vill vara politiskt korrekt, det vill säga behålla sina kunder, vågar använda ordet längre."

I ett svar till en läsare som kritiserade hans påståenden om "judelobbyn" upprepade Collin att USA:s judar utgjorde en julfientlig och synnerligen mäktig "lobbygrupp": "den enda lobbygruppen bland dem du räknar upp som har ett reellt inflytande i USA, ekonomiskt och politiskt, är judarna." Här kan vi snacka om en minst sagt opassande syn på judar. Men vad nytt under solen liksom?

Att vi måste stå upp mot antisemitismen - alltid och oavsett är inget att snacka om. Men jag anser att kritiken hela tiden ska vara rättriktad - då tror jag också det är större chans att få gehör för rättmätig kritik. Det ÄR problematiskt att den svenska mediebranschen inte tar antisemitism på allvar. I en tid då judehatet, och våldet som följer i dess fotspår, växer måste vi alla ta ett ansvar för att motverka intoleranta värderingar och åsikter.

2014 anmäldes 270 hatbrott med antisemitiska motiv. När hotnivån höjdes förra veckan var judiska institutioner tvungna att stänga efter samtal med Säkerhetspolisen. Judar i Malmö är rädda för att visa upp sin judiska identitet. De trakasseras, bespottas och utsätts för hot. Utvecklingen i Europa är inte bättre, om än till och med värre. I dessa tider, ja, då måste även mediebranschen ta sitt ansvar. Ryck upp er, för ni gör verkligen inte ett bra jobb just nu! Att alltid stå upp mot antisemitismen - det har jag skrivit om i Den ökande antisemitismen - den får aldrig ursäktas.

Det är de facto PS som är det stora problemet - att de tycker att vänsteråsikter är neutrala. Vi har ju också den totala vurpan...


(DN unvislänk)

Det där måste verkligen vara joke of the day. (Läs om ni orkar.) Tillbaka till huvudproblemet: "Det är Public service (PS), inte Dirawi som person, som bör vara föremål för diskussion. De rasistiska troll som de senaste dagarna haft synpunkter på vilken etnisk eller religiös bakgrund SVT-anställda har borde hålla truten. Inte nog med att de sprider sin vidriga rasism offentligt, de skymmer dessutom sikten för en välbehövlig debatt om PS politiska viktning. (----) "Gina Dirawi får driva precis vilka politiska frågor hon vill. Det får däremot inte Public service, varken direkt eller indirekt genom sina anställda. Genom en mycket långt gången tolerans för vissa av sina anställdas politiska ställningstaganden har PS tydligt signalerat ointresse för frågan om politisk (o)balans." (Adam Cwejman)

När Sarah Dawn Finer valdes som julvärd 2012 kritiserades hennes judiska bakgrund. Ni som nu kritiserar att Gina är muslim - fundera på hur många gånger ni ifrågasatt er vad vi tror är kristen som har valts, och om ni kritiserat huruvida personen tror på Jesus? Det skulle ju lika gärna kunna vara en ateist! Vi är många i Sverige som firar jul. Oavsett var vi kommer ifrån. Det är för jösse namn ingen som har gjort Gina till kejsarinna av julen - tänk lite för sjutton! det är ju inte som så att Kalle Anka och hans vänner direkt dryper av religiösa inslag...

Som jultomten då...

Sannolikt är att jultomten har sitt ursprung från mindre Asien, idag Turkiet, där den som sedemera blev helige Sankt Nikolaus föddes under 200 talet. Detta efter sin givmildhet - att han på ett diskret sätt för att hjälpa mindre bemedlade i form av gåvor. Men mindre Asien - ja, det är ju ett starkt fäste för kristendomen...

Dagens moderna tomte med den röda dräkten och luvan med de vita kanterna kommer från USA. Detta i kommersiella sammanhang och det var Coca Cola som anses vara de som tagit fram dagens jultomte i deras annonskampanj som genomfördes år 1931, en stor, tjock rödklädd man med röd näsa och stort vitt skägg. Japp! Vi ser alla hur mycket kristendom det är i det...

Allt är säkert bara en konspiration för att förstöra julen för vanligt folk. If it doesn't snow on christmas...

...så är det för att snön är för vit för vår tyckonomielit. Alla tror vi ju att eliten planerar att störta firandet av julen och förvandla de där mysiga, glöggdoftande dagarna runt den 24 december till något som mest liknar en askgrå, lysrörsupplyst vistelse i en kommunistisk mutterfabrik. 

Vi har redan börjat märka av det. Pepparkaksgubbarna är bannlysta och påtryckningar har utövats mot Disney. Vi kan väl alla se vad som nu väntar?

- Tomten ersätts av det mer könsneutrala tomt-hen. Avbildningar av tomt-hen bör uppvisa både manligt och kvinnligt kodade kroppsattribut. Har tomt-hen skägg bör hen också ha bröst, et c. Vidare kräver vi att tomt-hens klassiska "ho ho ho" ersätts av det mindre kvinnoförnedrande "hej hej hej". Tomt-hen bör även vara rasifierad och dessutom HBTQ-certifierad.

- Eftersom ordet hen är som kattmynta för tyckonomieliten (källa: ABs kommentarsfält) slängs det in i ALLA julrelaterade sammanhang där det passar. Exempel: "julbock-hen", "de tre vise män-hen".

- Totalförbud införs mot sådant som julskinka och lutfisk. ALLT på julbordet måste bestå av tofu (även potatisen). Också julgodiset genomgår smärre förändringar. Smällkaramell ersätts av det mindre våldsamma "snällkaramell" (en godsak bestående av osötad tofu). Polkagris(-h)en kan ses som en uppmuntran att spjälka faktiska klövdjur och byter därför namn till polkastång. Eller nu blev det fel - polkasnippa blir det så klart. Och även den bör, såklart, bestå av tofu.

- Då julgranen i sin nuvarande form kan misstas för en fallossymbol föreslår kommer den fortsättningsvis bara få existera uppochnervänd, för att snarare föra tankarna till ett riktigt buskigt sköte. Självfallet byter den i bestämd form namn till gran-hen.

- Den så kallade "Disneycensuren" var bara början – naturligtvis kommer HELA sändningen av Kalle Anka på julafton försvinna. Det kommer att bli snipp- och mensprogram för hela slanten.

- Jul(-h)en slutar helt att handla om Jesu födelse (för i ärlighetens namn: varför ska vi få fira att en MAN fötts?). Alternativt så byts datum för julfirandet till 8 mars och låter julen slukas av årets viktigaste högtid – internationella kvinnodagen.

Så visst känner vi alla att julen är hotad...

"En jul, när mor var liten, hörde hon hur någon en kväll
stod där ute och stampa' och gav dörren en smäll.
In där klev en julebock, skäggig och med luden rock,
han tog ur en påse små paketer opp."


- Julbocken kommer aldrig nu för tiden!  :'(
- Barnen får paket och inte smisk när de varit dumma, flumjulen!
- Vad hände egentligen med juldemonen Krampus? ...
- Vem dricker mjöd så att vi kan "dricka jul" nu för tiden?
- Var är alla fattiga som går från gård till gård och får en bit korv?
- Vem slaktar längre sin egen gris och serverar den färsk och osaltad på julafton?
- Varför bakas inte pepparkakorna med riktig peppar som förr?
- Vem hör man egentligen säga att alla djur kan tala på Lucia längre?
- Hur många hedrar att man inte får ha bröllop under adventstiderna?
- Vem ställer julgranen i gödselhögen i moderna tider?
- Varför leker vi inte de gamla jullekarna där vi binder ihop varandra och slåss på julafton?
- Vem firar den romerska solguden den 25 december?
- Vem helgar fastan till jul och äter bara fisk och grönsaker som det var förr?
- Hur kan folk äta något så modernt som prinskorvar? De kom ju under andra världskriget!
- Varför hänger vi inte saffranskringlor i granen som brukligt är?
- Julnatten är full av onda och goda andar - vem talar längre om dem?
- Katastrof att vi inte ritar kors över gårdsdörrarna för att skydda oss längre!
- Julbrödet blir magiskt på julafton, ingen hedrar det viktiga faktumet nu.
- Var är kalvsteken och korngrynsvällingen som traditionsenligt ska vara på julbordet?
- Varför springer vi inte runt till gårdarna och kastar in presenter genom dörren, så kallad julklappning?

NI HÖR JU! Redan 1928 skrev folklivsforskaren Hilding Celander boken ”Nordisk jul” där han förde in bevis hur det nya, moderna tvingat bort den traditionella julbocken och de hemmagjorda bakverken. Och ”slagit den gamla julen och dess fornärvda utformning i spillror”. Stoppa förfallet av julen nu! Återgå till hur det var år 1000/1300/1400/1500/1600/1700/1800...
hur som helst, när det var rätt!

Eller?

Visst har vi rätt att tycka att SvT kunde valt en annan julvärd och visst kan - ska - vi vara kritiska mot SvT och Public Serivce. Vad jag tycker? Att den här världen skulle må så mycket bättre om det hatades så mycket mindre. För mig är inte julen avhängig vem som sitter och säger "Kalle Anka" i en fåtölj. För mig är det allra viktigaste gemenskapen med mina nära. Det är jul för mig. Det är Warmness on the soul...