...att dela är bra...
Idag är det några dagar som får dela på uppmärksamheten... så då kör vi...
Idag är det Dövas Dag. Jag personligen tycker de kunde samkört med teckenspråkets dag som inte var för så länge sedan. Dövas Dag-firandet i Sverige äger rum den tredje helgen i september varje år. Då brukar det vara konferens, öppet forum, utställning, kultur, underhållning, festlig samvaro m.m. Se här: http://www.sdr.org/om-dova/dovas-dag
Vi ger dem ändå uppmärksamheten de så väl förtjänar. Det är inte så lätt att leva utan ett av våra sinnen. Det brukar alltid bli stor diskussion bland eleverna när man pratar om sinnena och de ska försöka få fram vilket sinne de skulle välja att förlora om de var tvungna att vara utan ett. Vilket skulle du välja och varför? Ingen lätt fråga.
Något som är lättare är vissa saker som vi kan göra för vår miljö. Som att återvinna våra prylar till exempel. Återvinningens dag arrangeras av R e n o v a och elva västsvenska kommuner (Ale, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö). Med andra ord - för er i Västsverige...
...ni kan läsa mer här: http://www.renova.se/kampanjsidor/atervinning/
Varför inte över hela Sverige. Det räcker väl inte om bara en del återvinner. Vad ska vi andra göra med våra grejer?
Självklart ska vi också återvinna dem, vi får bara hitta ett annat tillfälle.
Men då gäller det att vi inte stannar i soffan. Kan vara lätt hänt då det sägs att idag är soffpotatisens dag...
...men vi motverkar soffpotatisen i oss genom...

International Coffee Day är ett årligt evenemang som uppmärksammas den 29 september i en del länder för att fira och njuta av den populära drycken kaffe. I Sverige är det andra året i rad som Kaffets dag firas...Tänk jag har kaffets dag varje dag...
Denna dag användas också för att främja rättvis handel med kaffe och för att öka medvetenheten om den svåra situationen för kaffeodlarna. Den här dagen erbjuder många företag runt om i världen gratis eller rabatterat kaffe. Typiskt att det ska vara en söndag i år... 
Det exakta ursprunget för International Coffee Day är okänt, men det sägs att International Coffee Day startade i Japan av The All Japan Coffee Association (全日本 コーヒー 協会), och firades första gången 1983. Namnet "International Coffee Day" härstammar från National Coffee Day i USA.

Kaffe är rostade bönor (egentligen bär) från kaffebusken och så kallas även den dryck som tillverkas av dessa bönor. Nähä... Kaffedrickandet har sitt ursprung i Etiopien för två tusen år sedan och fick sedan en spridning via Arabiska halvön till Turkiet och nådde Europa under slutet av 1600-talet. Under 1800-talet tog kaffedrickandet rejäl fart i samband med koloniseringen av Afrika och Sydamerika där stora plantager kunde förse bland annat kolonialmakterna med bönor. Under 1900- och 2000-talen har drycken fått en än starkare ställning i många länder i Afrika, Amerika och Europa. Finländare och svenskar är de mest kaffedrickande nationaliteterna. Den svenska kaffekonsumtionen ligger på runt tio kilogram rostat kaffe per invånare och år. Kaffe är världens näst mest handlade vara efter olja.
Sammanlagt finns omkring 100 kaffearter i släktet Coffea. De är alla städsegröna träd (behåller sina löv året om) som klipps ner till plockvänlig höjd. Tre arter odlas kommersiellt - arabiskt kaffe (Coffea arabica), liberiakaffe (Coffea libericadanius) och robustakaffe (Coffea canephora, även kallad Coffea robusta eftersom arten är relativt tålig). Ytterligare några arter odlas lokalt i framför allt Afrika. Arabiskt kaffe är den art som är allra viktigast och anses ha den bästa smaken, robustabönor har en högre koffeinhalt och en del av högre kvalitet används i särskilda espressoblandningar samt allmänt i flera kaffeexporterande länder.
Kaffe innehåller det uppiggande ämnet koffein som i kroppen fungerar som en adenosinreceptorantagonist.

Låter vi kemistnörden tala, så måste matteditot fram också...

Som ni ser så är ju inte problemen när man är på topp, alltså...

The biggest issue is when I have too much blood in my caffein stream...

Kaffebuskar växer på det etiopiska höglandet, där man för cirka 2000 år sedan började tillaga varmt kaffe på bönorna från kaffebusken. Omkring år 1000 nådde kaffebönorna arabiska handelsmän, som tog med sig bönorna hem till kalifaten. Kaffe blev en alltmer uppskattad dryck i arabvärlden, där svart starkt kaffe hade en väldigt uppiggande effekt. Kaffe nådde de europeiska hoven omkring renässansen, men var då en mycket dyrbar dryck från arabvärlden som tillagades på arabiskt vis. 1600-talet står som ett sekel där kaffet fick sitt genombrott i den europeiska kulturen. Upptäckten av Latinamerika betydde att européerna fick tillgång till en kontinent präglat av ett klimat som liknade det som fanns på det etiopiska höglandet och som visade sig vara mycket väl lämpat för kaffeodling.
En särskild händelse skedde 1683 när turkarna drog sig undan från sin belägring av Wien. Bland det som stadens invånare fann efter turkarnas härläger fanns flera hundra säckar med kaffe. Stadsborna sägs ha fått smak för drycken, och så påbörjades uppkomsten av kaffehus. Under 1700-talet blev kaffehusen i Europa en intellektuell mötesplats och en fristad från myndigheternas inblandning, då kontrollen av kaffehusen till en början var mycket släpphänta från myndigheternas sida.
Kaffebönor var mycket dyrbara, och tidvis under 1700- och 1800-talen rådde importförbud, så även i Sverige. Man var rädd för spekulationsaffärer i kaffebönor skulle leda till att valuta hamnade utanför landet, vilket kunde orsaka ekonomiska kriser. Kaffeförbud har rått i Sverige i flera omgångar under perioden 1756–1822. Tur man inte levde då...Det första förbudet infördes 1756, tydligen som en hämnd från bondeståndet i ståndsriksdagen på de andra ständerna, för att bönderna inte fick rätt till fri brännvinsbränning. Därefter rådde förbud 1766–1769, 1794–1796, 1799–1802 och slutligen 1817–1822. Konsumtionsskatt på kaffe infördes första gången 1747 och importavgift 1769. Kaffeförbuden stötte dock varje gång på hårt motstånd från inte minst borgarståndet, som tillhörde bland de största kaffekonsumenterna vid denna tid.
Under 1800-talet utökades kaffeodlingarna genom européernas nya besittningar i Afrika där kaffeplantager drevs. Kaffet blev därmed under sena 1800-talet en allemansvara som även arbetarklassen hade råd med att dricka. Då köpte man kaffebönor som man rostade och malde själv. Färdigrostat och färdigmalet kaffe blev vanligare först under senare delen av 1900-talet. Kaféer blev allt vanligare förtäringsinrättningar. Under 1900-talet ökade konsumtionen av kaffe över hela västvärlden. Idag är kaffe den vanligaste drogen i världen. Kaffedrickarna är fler än de som nyttjar alkohol. Jämfört med antalet nikotinister uppskattas koffeinisterna vara tre gånger fler. Men det luktar godare. Många är de som inte gillar kaffe men tycker om lukten. Själv fullkomligt älskar jag lukten av kaffe. Bara att öppna en förpackning... Mmm... Den typiska kaffedoften utgörs av ett ämne vid namn furfurylmerkaptan. Sen är det faktiskt nyttigare än både nikotin och alkohol också...


Dagens kaffeodling sker inte bara i Latinamerika och Afrika, utan även i Asien där Vietnamn och Indonesien blivit stora kaffeproducerande länder. Vietnam är världens näst största kaffeproducent efter Brasilien (2007). På tredje och fjärde plats kommer Colombia och Indonesien.

Stort tack till dessa länder...
...kaffe är ju som ett mirakel :-)

...för...

...är väl ett understatement! :-)
Eller som svägerskan skulle uttrycka det...