Hoppsan då - det blev visst något fel här...

...sådär ja, då fick vi rätt färg på paraden...  :-)

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till påminnelse av Haymarketmassakern (i Chicago) 1886. Denna dag firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten.

Första maj har en lång förhistoria. Sedan antiken har folk i Europa och på andra håll i världen firat vårens ankomst med fest. Gjorde vi inte det igår? De tidigaste Första maj-firanden går ända tillbaka till tiden innan kristendomen anlände till Europa.

Arbetarrörelsens förstamajdemonstrationer var från början förknippade med kampen för åtta timmars arbetsdag. Ja det har vi ju idag...vissa i alla fall...andra inte. Nu vill ju många sänka den tiden... På min skola pratar vi just nu om att införa ramtid som innebär 35 timmars arbetsplatsförlagd tid (de övriga 10 timmarna är förtroende tid) för att vi arbetar för mycket. Ja med det schema som jag fick i år så är det 35 timmar... Sen är det allt det övriga. Vad spelar ett avtal för roll om inte arbetsbördan minskar? (Jösses hur ska det då se ut nästa år?) Det finns ju inget som reglerar hur många övriga timmar man gör t.ex. hemma för att hinna med all planering, rättning och bedömning... Summa summarum: Ingen skillnad mot tidigare alltså...Kanske ska fixa min egen lilla lärardemonstration i prickigt, för det är så läraryrket är - plottrigt. Multifärgat ska det vara också - för det gäller hela det politiska spektrat. Men elevkontakten - den väger upp så mycket negativt. Dessa underbara (oftast) växande och mognande barn. Så fint att få följa deras resa mot vuxenlivet.

Personligen tycker jag att ha en röd röd dag är konstig när vårt styre är blått. Man kanske ska ta bort den och återinföra annandag pingst istället som togs bort i utbyte mot 6 juni. Nej inga religiösa eller politiska värderingar här inte. Och misstolka mig inte - jag har inget emot att vara ledig en onsdag. Inte alls! Men både första maj och sjätte juni kan ju infalla på lördag/söndag - och då känns det ju roligt... Annandag pingst är ju alltid en måndag. I år med mitt måndagsschema från h------t hade ledig måndag varit GULD